• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Food and Rural Areas as cultural Heritage From a Japanese-French Comparative Study of Terroir products

Research Project

Project/Area Number 19KK0301
Research Category

Fund for the Promotion of Joint International Research (Fostering Joint International Research (A))

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 80020:Tourism studies-related
Research InstitutionTeikyo University (2022-2023)
Osaka City University (2019-2021)

Principal Investigator

森崎 美穂子  帝京大学, 外国語学部, 准教授 (60812708)

Project Period (FY) 2020 – 2024
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥14,170,000 (Direct Cost: ¥10,900,000、Indirect Cost: ¥3,270,000)
Keywords世界遺産 / 食の文化遺産化 / テロワール産品 / 景観 / 食文化 / スキーリゾート / 酪農 / 条件不利地域 / 農村振興 / 地理的表示制度 / 観光振興 / リヨン / 栗 / 地域振興 / 農泊 / 文化遺産 / 農村 / 観光資源
Outline of Research at the Start

テロワール産品にまつわる伝統的ノウハウや評判、地域景観との相互作用がどのように「過去」を高付加価値化し、当該産品と農村地域が文化遺産化されるのか、農産品や食品、産地の日仏比較によって、これらを真正なるものとする要素を摘出する。
地域の食文化の真正性(本物らしさ)についての理論的検討を行うことで、食文化と原材料生産、特異な景観との相互作用を通じたシナジー効果とそのメカニズムを解明することを目的としている。

Outline of Annual Research Achievements

本国際共同研究は、現在の資本主義経済が「過去」をどのように高付加価値化し、とりわけ伝統的な食や農村地域をどのように文化遺産化するかについて、テロワール概念を用いて解明することを目的としている。テロワール産品はフランスの食文化のキー概念である。
2023年4月には、フランスからC.DELFOSSE教授、クレルモン=フェラン獣医畜産大学P.JEANNEAUX教授、フランスでチーズの生産を行っている山口潮久氏を招聘し、国際シンポジウム、セミナー、またフランスの酪農経営と地域食料システムについての研究会を開催し、研究成果の発表を行った。
シンポジウムと経て、引き続き、フランスのリヨン第2大学 C.DELFOSSE教授、クレルモン=フェラン獣医畜産大学P.JEANNEAUX教授と共に日本の状況調査を含めて共同研究を進めている。フランスの山岳地帯のチーズなどのテロワール産品は、冬季のスキーバカンスでの需要と強い結びつきがあった。しかし、近年の気候変動により山岳地帯は、永久凍土の劣化、氷河の後退、積雪量の減少がみられ、とりわけ標高の低い町村営のスキーリゾートが経営危機に瀕している。小規模町村スキー場の場合、町村の行政区分と観光地は、大部分が重複し、町村にとって観光振興は喫緊の課題である。他方、観光客にとって、こうしたスキー場は農業活動および牧歌的景観の維持と切り離せない。したがって農業活動の維持が観光振興と密接に結合している。冬季の人工降雪機への過度の依存ではなく、四季を通じて山岳地帯での観光活動ができるように転換が促されているところである。これらの支援は「山岳未来プラン(Plan Avenir Montagne)」(コロナ禍で閉鎖されたリゾートの再開を支援する目的で施行された)によっても取り組まれている。引き続き、経済活動と脱炭素社会への転換について調査を行う。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

3: Progress in research has been slightly delayed.

Reason

2023年3月に国際共同研究の成果を日本で書籍を刊行し、報告(国際シンポジウム)を開催することが出来た。しかし、国際学会の参加が難しい状況にあり、国際ジャーナルの投稿の準備が遅れている。

Strategy for Future Research Activity

引き続き、国際共同研究を進める。
文化遺産やテロワール産品等を活かした地域振興の取り組みが進んでいる地域であっても、気候変動による積雪の減少等が、冬季バカンスの需要による経済活動に影響を与えている。脱炭素社会へ転換が目指されるなか、持続可能な観光について、どのような方策を取るのか調査を進める。成果報告については、国際学会の参加が難しい状況ではあるが、共同研究者と協力して国際ジャーナルの投稿の準備を進める。

Report

(4 results)
  • 2023 Research-status Report
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • Research Products

    (24 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020 Other

All Journal Article (8 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 8 results) Presentation (11 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results) Book (1 results) Remarks (1 results) Funded Workshop (3 results)

  • [Journal Article] ロワール産品を通じた農村回帰 :アルデシュ栗(フランス)を事例に2024

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      帝京大学国際日本学研究

      Volume: 2

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] パンデミック下の地域的取引における価値づけの変容 ―伝統的産品としての京菓子を事例に―2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      帝京大学国際日本学研究

      Volume: 1 Pages: 65-88

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Formation des agents de d?veloppement rural et valorisation des ressources humaines locales au?Japon2022

    • Author(s)
      Morisaki Mihoko
    • Journal Title

      Pour

      Volume: N°240-241 Issue: 2 Pages: 461-471

    • DOI

      10.3917/pour.240.0461

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] フランスにおける食の文化遺産化:栗の食文化に見る地域振興と文化政策2022

    • Author(s)
      森崎美穂子、須田文明
    • Journal Title

      文化政策研究

      Volume: 15 Pages: 88-100

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry: Reflecting the Modern Normative Trend2021

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese Conference: Contemporary Problems in Economics

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Transformation from Hand-Picked to Harvest Mechanized Harvest System2021

    • Author(s)
      MORISAKI Mihoko
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 27 Issue: 4 Pages: 310-315

    • DOI

      10.5874/jfsr.27.4_310

    • NAID

      130008002973

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Related Report
      2021 Research-status Report 2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Valuation Dissonance between Traditional and SNS Worlds for Japanese Confectionary Wagashi2020

    • Author(s)
      KITAGAWA,Kota , MORISAKI,Mihoko
    • Journal Title

      和歌山大学経済学会研究年報

      Volume: 24 Pages: 27-35

    • NAID

      120006951391

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry Reflecting the Modern Normative Trend2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese conference Conference Proceeding

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] テロワール産品を通じたスキーリゾートの活性化:フランスのサヴォワ地方を例に2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会〈日本〉
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] テロワール産品の構築と観光振興:サヴォワ地方のチーズをめぐって2022

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本> 2022年度研究大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] テロワール産品の典型性の構築をめぐる日仏比較研究 -兵庫県丹波栗とアルデシュ栗AOPを事例に-2022

    • Author(s)
      森崎美穂子 , 秋山隆
    • Organizer
      2022年度日本フードシステム学会大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] Transmission of food culture in Japan: The case of the kyogashi, a wagashi confectionery in Kyoto2021

    • Author(s)
      Mihoko MORISAKI
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territories
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] フランスのテロワールチーズを通じたツーリズム振興2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] コロナ禍での京菓子を巡るバリューチェーンの対応2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry Reflecting the Modern Normative Trend2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Organizer
      The 1st Croatian :Japanese conference “Contemporary problems in economics”
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 地域農業と食文化の関係~栗の生産振興の日仏比較より~2020

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 手摘みから機械化収穫体系へ-伝統的産品『丹波大納言小豆』を事例に2020

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] Impact of Covit-19 on GI in Japan :Provisional evaluation2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territorie
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 食の文化遺産化 ~栗の食文化に見る地域振興と文化政策~2020

    • Author(s)
      森崎美穂子、須田文明
    • Organizer
      日本文化政策学会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] フランスチーズのテロワール戦略2023

    • Author(s)
      森崎 美穂子、フィリップ・ジャノー、クレール・デルフォス、ピエール・ル・ガル、須田 文明
    • Total Pages
      272
    • Publisher
      水曜社
    • ISBN
      9784880655437
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Remarks] JV-campus 日仏におけるコモンズとしてのテロワールチーズと持続的観光・地域振興

    • URL

      https://www.jv-campus.org/jvc-content/354967/

    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Funded Workshop] 日仏におけるコモンズとしてのテロワールチーズと持続的観光・地域振興2023

    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Funded Workshop] 日欧におけるコモンズとしてのテロワール産品と持続的観光・地域振興―フランスチーズを中心に2023

    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Funded Workshop] フランスの酪農経営と地域食料システム セミナー2023

    • Related Report
      2023 Research-status Report

URL: 

Published: 2020-02-06   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi