Project/Area Number |
20380126
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Agro-economics
|
Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
NANSEKI Teruaki Kyushu University, 大学院・農学研究院, 教授 (40355467)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
KIMINAMI Akira 東京大学, 大学院・農学生命科学研究科, 教授 (00186305)
ITO Shoichi 九州大学, 大学院・農学研究院, 教授 (30222425)
YOSHIDA Taiji 九州大学, 大学院・農学研究院, 教授 (80158451)
FUKUDA Susumu 九州大学, 大学院・農学研究院, 教授 (40183925)
YABE Mitsuyasu 九州大学, 大学院・農学研究院, 教授 (20356299)
HOTTA Kazuhiko 九州大学, 大学院・農学研究院, 准教授 (00192740)
MAEDA Koushi 九州大学, 大学院・農学研究院, 准教授 (20274524)
YUTAKA Tomoyuki 鹿児島大学, 大学院・農学研究科, 准教授 (40335998)
SHINKAI Shoji 福岡女子大学, 大学改革推進室, 准教授 (30335997)
|
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) |
KAI Satoshi 中村大学, 大学院・流通科学研究科, 教授 (70038313)
HIGUCHI Akinori 帯広畜産大学, 地域環境学研究部門, 教授 (40250534)
ISHII Hiroaki 関西学院大学, 大学院・理工学研究科, 教授 (90107136)
MATSUSHITA Shusuke 筑波大学, 大学院・生命環境科学研究科, 准教授 (50355468)
ITO Takeshi 東北大学, 大学院・経済学研究科, 准教授 (80309492)
KAMEYA Takashi 横浜国立大学, 大学院・環境情報研究院, 准教授 (70262467)
YAGI Hironori 東京大学, 大学院・農学生命科学研究科, 准教授 (80360387)
MORITAKA Masahiro 九州大学, 大学院・農学研究院, 准教授 (20423585)
TADA Minoru 近畿大学, 大学院・農学研究科, 教授 (00360769)
TSUCHIDA Shiro 東京農業大学, 大学院・農学研究科, 教授 (00355554)
GOTO Kazuhisa 農業・食品産業技術総合研究機構, 九州沖縄農業研究センター, 主任研究員 (70370616)
SATO Masaei 農業・食品産業技術総合研究機構, 中央農業総合研究センター, 主任研究員 (10355258)
|
Project Period (FY) |
2008 – 2010
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2010)
|
Budget Amount *help |
¥18,980,000 (Direct Cost: ¥14,600,000、Indirect Cost: ¥4,380,000)
Fiscal Year 2010: ¥5,200,000 (Direct Cost: ¥4,000,000、Indirect Cost: ¥1,200,000)
Fiscal Year 2009: ¥6,110,000 (Direct Cost: ¥4,700,000、Indirect Cost: ¥1,410,000)
Fiscal Year 2008: ¥7,670,000 (Direct Cost: ¥5,900,000、Indirect Cost: ¥1,770,000)
|
Keywords | 農業経営 / 食の安全と農業の持続可能性 / 食料リスク / 農業リスク / 環境リスク / リスク認知 / リスクマネジメント / 情報通信技術 / 危害要因 / 食の安全確保 / 食リスク |
Research Abstract |
Various issues related to food, agriculture and the environment are connected closely and mutually. Risk management plays an essential role for solving these issues. Therefore, understanding of the risks is indispensable for the solution of various problems related to food, agriculture, and the environment. What kind of risks should be found in food, agriculture, and the environment? What type of relationship would exist among them? How can we cope with the risk? In this study, these points have been discussed from interdisciplinary and international perspectives.
|