• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Multi-omics analysis of dietary microRNAs and metabolites toward functional food pairing

Research Project

Project/Area Number 20H02935
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

藤村 由紀  九州大学, 農学研究院, 准教授 (20390304)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 三浦 大典  国立研究開発法人産業技術総合研究所, 生命工学領域, 主任研究員 (40532627)
立花 宏文  九州大学, 農学研究院, 教授 (70236545)
Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥17,810,000 (Direct Cost: ¥13,700,000、Indirect Cost: ¥4,110,000)
Fiscal Year 2022: ¥5,590,000 (Direct Cost: ¥4,300,000、Indirect Cost: ¥1,290,000)
Fiscal Year 2021: ¥5,590,000 (Direct Cost: ¥4,300,000、Indirect Cost: ¥1,290,000)
Fiscal Year 2020: ¥6,630,000 (Direct Cost: ¥5,100,000、Indirect Cost: ¥1,530,000)
Keywords機能性ペアリング / 代謝物 / マイクロRNA / オミクス解析 / センシング / 機能性フードペアリング
Outline of Research at the Start

本研究は、食機能を厳密に読み解き、機能を享受できる食べ合せを提示できる新たな概念・方法論を見出すことを主眼としている。単一の含有成分情報(量や効果の強さ)のみで機能性の良し悪しが判断されている現状の機能性食品(特定保健用食品や機能性表示食品)開発における絶対的価値観とは一線を画するものであり、食機能が複合成分の協調的な組合せ効果により顕在化するとの独自コンセプトの下、機能性発現に有効な成分の組合せに基づいた食べ合わせ「機能性フードペアリング」を提示できる革新的成分評価技術の創出に挑む研究である。

Outline of Annual Research Achievements

本研究では、食機能が一連の構成成分の協調的作用の上に成り立つとのコンセプトの下、特定成分の組合せで顕在化する機能性を効果的に享受できる食べ合せ「機能性フードペアリング」に資する、食機能に特徴的な成分間相互関係を解明すべく、ポリフェノールを含む低分子代謝物群およびマイクロ RNA 群間の関係性を検討する。そこで、数十種類の緑茶品種の熱水抽出物ライブラリーを用いて、機能性の指標として血液凝固阻害因子の遺伝子発現に与える影響と成分プロファイルデータを多変量解析(メタボリック・プロファイリング解析)に供した。その結果、特定品種に多く、かつ、血液凝固阻害因子の遺伝子発現上昇に寄与するポリフェノール成分を複数同定した。また、それら成分の構造活性相関や成分間の組合せ解析を行なったところ、単独では何ら活性を示さなかった成分を特定成分と組み合わせることで、新たに生理活性が顕在化することを見出した。また、緑茶の主要な生理活性成分であるEpigallocatechin-3-O-gallate (EGCG)の67-kDaラミニン受容体を介した生理活性発現に、チロシンキナーゼの一種であるSrcが関与することを明らかにした。EGCGの新たな生体感知力(センシングインデックス)の指標として機能し得るため、緑茶抽出物ライブラリーを用いた解析を進めている。一方、植物由来の特定のマイクロRNAが肺繊維化抑制作用を示すことを新たに見出した。現在、肺繊維化抑制作用をはじめとした多彩な生理作用を有する緑茶抽出物中のマイクロRNAの探索ならびにそれらのポリフェノール成分との活性相関性について解析を進めている。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

3: Progress in research has been slightly delayed.

Reason

コロナ禍による予期せぬ時間的制限によって、従来予定していた研究計画の一部の進捗状況がやや遅れている。

Strategy for Future Research Activity

昨年度進捗が遅れている次世代シーケンシングによるマイクロRNAの網羅的解析を推し進めると共に、新たに機能性評価指標となり得るセンシングインデックス候補の妥当性評価や組合せ抽出モデルのファインチューニングを試みる。

Report

(1 results)
  • 2020 Annual Research Report

Research Products

(6 results)

All 2021 2020

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 3 results) Presentation (3 results)

  • [Journal Article] Time-dependent increase of plasma cGMP concentration followed by oral EGCG administration in mice2021

    • Author(s)
      Tanaka Yasutake、Kumazoe Motofumi、Onda Hiroaki、Fujimura Yoshinori、Tachibana Hirofumi
    • Journal Title

      Food Bioscience

      Volume: 41 Pages: 101017-101017

    • DOI

      10.1016/j.fbio.2021.101017

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Src Mediates Epigallocatechin-3-O-Gallate-Elicited Acid Sphingomyelinase Activation2020

    • Author(s)
      Kumazoe Motofumi、Kadomatsu Mai、Bae Jaehoon、Otsuka Yushi、Fujimura Yoshinori、Tachibana Hirofumi
    • Journal Title

      Molecules

      Volume: 25 Pages: 5481-5481

    • DOI

      10.3390/molecules25225481

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] EGCG down-regulates MuRF1 expression through 67-kDa laminin receptor and the receptor signaling is amplified by eriodictyol2020

    • Author(s)
      Murata Motoki、Shimizu Yuki、Marugame Yuki、Nezu Ayaka、Fujino Konatsu、Yamada Shuhei、Kumazoe Motofumi、Fujimura Yoshinori、Tachibana Hirofumi
    • Journal Title

      Journal of Natural Medicines

      Volume: 74 Pages: 673-679

    • DOI

      10.1007/s11418-020-01417-6

    • NAID

      40022344632

    • Related Report
      2020 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Myricetinの認知機能低下抑制作用とそのメカニズム2021

    • Author(s)
      島田優、佐藤由佳、熊添基文、藤村由紀、立花宏文
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] 緑茶品種サンルージュの血液凝固阻害因子TFPI の発現上昇作用に関与する成分の解析2020

    • Author(s)
      渡邉喬嗣、梅晨怡、吉富廉、熊添基文、藤村由紀、立花宏文
    • Organizer
      日本食品科学工学会西日本支部大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report
  • [Presentation] TGFβシグナリングを阻害する植物マイクロRNAの 同定2020

    • Author(s)
      小川史代、疋田愛、熊添基文、藤村由紀、立花宏文
    • Organizer
      2020年度日本フードファクター学会・日本農芸化学会西日本支部合同大会
    • Related Report
      2020 Annual Research Report

URL: 

Published: 2020-04-28   Modified: 2022-04-19  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi