Effect of marine lipids on skeletal muscle function
Project/Area Number |
20K06221
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 40040:Aquatic life science-related
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Research Institution | Hokkaido University |
Principal Investigator |
Beppu Fumiaki 北海道大学, 水産科学研究院, 准教授 (10707540)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 水産脂質 / n-3系多価不飽和脂肪酸 / 骨格筋 / 筋委縮予防 / 筋管形成 / 老化 / 酸化ストレス / グリセロリン脂質 / C2C12細胞 / 筋管形成促進効果 / ヒトデ / ホスファチジルコリン / エネルギー代謝 / SAMP8マウス / 筋委縮 / 筋形成 / 代謝異常 |
Outline of Research at the Start |
生活習慣病や要介護の問題を背景に重要な課題となった老化や代謝障害による筋機能低下に対し、本研究では食品成分によるアプローチとして水産脂質に注目する。そのために、魚介類の脂質成分による筋機能低下予防効果の評価を①骨格筋構造の維持、②骨格筋エネルギー代謝制御、③マイオカインを介した個体レベルのエネルギー代謝制御の3点に着目して行う。筋管形成モデルC2C12細胞を用いたスクリーニングとin vivo試験での機能解析により、新たな水産脂質資源の新規開拓や筋委縮予防・治療方法の開発へとつなぐ基礎的な知見を得る。
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Outline of Final Research Achievements |
We found several lipid extracts from marine organisms that enhance myogenesis and increase myotube size in C2C12 myoblast cells. For example, phospholipids from starfish decreased the expression of FoxO and its target genes of Atrogin-1 and MuRF1 and eventually increased myotube size. In aging model SAMP8 mice, fish oil prevented muscle atrophy, and the possibility that EPA/DHA suppressed oxidative stress and endoplasmic reticulum stress in muscle cells was suggested. Our results suggest the potential use of marine lipids as bio-active food factors that are beneficial for muscle function.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、健康維持・増進に重要な骨格筋機能の制御に関わる脂質成分を水産生物資源を中心に探索し、筋形成および代謝調節作用を示す脂質や脂質画分を複数見出した。特に底生生物や深海性魚類に特徴的な脂質成分の筋形成促進作用を新たに示した点は、未利用水産資源の機能性食素材としての応用を考える上で非常に意義深い。今後in vivoでの機能効果検証と作用機構解析へ展開し、これら脂質構造に起因する筋機能制御作用を明らかにすることで、新たな筋疾患予防法の開発へも貢献が期待される。
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Report
(4 results)
Research Products
(14 results)