Development of the chrono-nutrition-based dietary guideline for night shift workers and its validation using working space interventions
Project/Area Number |
20K11559
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | University of Hyogo |
Principal Investigator |
Nagai Narumi 兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授 (60364098)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
坂根 直樹 独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究室長 (40335443)
|
Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
|
Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,820,000 (Direct Cost: ¥1,400,000、Indirect Cost: ¥420,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
|
Keywords | chrono-nutrition / shift work / dietary guide / canteen / feeding experiment / 時間栄養学 / 夜間・交替制勤務 / ガイドライン / 社員食堂 / 摂食試験 / 体内時計 / アプリ / 介入試験 / 食生活 / 行動変容 / 介入研究 / 夜間・交替制勤務者 / メニュー |
Outline of Research at the Start |
「働き方改革」により柔軟な働き方が広まりつつあるが、社会のインフラを支える24時間シフト制の職種は一定数存在する。体内時計とのズレにより生じるシフトワーカーの疾病や傷害を予防し、生産性と社会秩序を維持するためにも時間栄養学に基づく「食べ方改革」が望まれる。本研究では、1)食べる時刻(朝・昼・夕・夜間)や活動・睡眠時間帯を考慮した「食べ方改革レシピ」と「食べ方改革ルール」を開発し、2)夜間勤務のある事業所での介入研究により効果を検証する。最終目的は、一億総活躍社会をめざす「働き方改革」の中で勤務時間の変更が難しい夜間・シフト勤務者の健康を「食」で下支えし、活力ある社会の実現に貢献することである。
|
Outline of Final Research Achievements |
We carried out some studies to improve the diet of night and shift workers from a chrono-nutrition perspective and obtained the following interesting results: 1) We analyzed the menus served in the employee cafeteria of a manufacturing company and found that "high-fat, high-sugar" menus or foods were more likely to be selected late at night. 2) We reviewed dietary guides for shift workers published in the abroad and Japan, and prepared a "Japanese version of the Dietary Guide for Shift Workers". 3) We made 5 posters based on the contents of our developed Dietary Guide and uploaded them on the Internet. 4) A feeding experiment found that increased sleepiness and a kind of cognitive decline occurred temporarily after consuming a "high-fat, high-sugar" meal preferred late at night. 5) A 4-week RCT using a smartphone application that regulates circadian rhythms showed effects on reducing daytime sleepiness and academic performance in university students.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
わが国のインフラや都市機能は多くの夜間・交替制勤務者に支えられている。本課題では、時間栄養学の視点から研究を行い、夜間・交替制勤務者の食事改善に資する知見を得ることができた。社員食堂で深夜に選ばれやすいメニューの特徴や、その選択されやすい高脂肪・高甘味の食事が摂食後の眠気や認知機能に一過性に影響することを摂食試験で明らかにした。また国内外のガイドラインや既報を翻訳・整理し「日本版シフトワーカーのための食事ガイドライン案」を作成・公表したり、ポスターを作成するなど社会実装に向けた活動も行なった。以上の成果は夜間・交替制勤務者の健康を食の面から支え、活力ある社会の実現に貢献できるものと考えられる。
|
Report
(4 results)
Research Products
(19 results)