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Development of washing agent for food or bedsore to use antibacterial activity of plant extract.

Research Project

Project/Area Number 21500811
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionUniversity of Niigata Prefecture

Principal Investigator

TAMURA Asako  新潟県立大学, 人間生活学部, 教授 (60240991)

Project Period (FY) 2009 – 2011
Project Status Completed (Fiscal Year 2011)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2011: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2010: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2009: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords天然成分 / 抗菌性 / 洗浄剤 / 給食食材 / 褥瘡 / ポリフェノール類
Research Abstract

Japanese butterbur is an edible plant, but those leaves are disposed. A leaf of chrysanthemum and kudzu are similar disposed, too. This investigational purpose is to develop the washing agent which used antibacterial ingredients extracted from those plant leaves. The depression effect of the Japanese butterbur extract against bacterial growth on shredded vegetable leaves was observed. The effect of the extract was higher than that of a sodium-hypochlorite solution. As for the washing/disinfection effects on a hand and cooking utensils, butterbur, chrysanthemum, and kudzu extracts demonstrated a washing effect nearly equivalent to that obtained by the treatment using alcohol. In the ATP measurement, these plant extracts were showed a similar washing/disinfection effects. In the antibacterial tests against Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa isolated from wounds of bedsore, the these plant extracts ware demonstrated high antibacterial activities.

Report

(4 results)
  • 2011 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2010 Annual Research Report
  • 2009 Annual Research Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2012 2011 2010 2009 Other

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (11 results)

  • [Journal Article] 生食野菜と調理器具に対するフキ抽出液の洗浄・消毒効果2011

    • Author(s)
      黒崎ひとみ、田村朝子、山岸あづみ、木下伊規子
    • Journal Title

      日本給食経営管理学会誌

      Volume: 5巻 Pages: 17-27

    • NAID

      40019883565

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    • Author(s)
      田村朝子、高山美結、金胎芳子、嶺崎隆幸、馬場眞美子
    • Journal Title

      日本病態栄養学会誌

      Volume: (印刷中)

    • NAID

      10031130777

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  • [Journal Article] ATP測定による植物抽出液の洗浄・消毒効果の検討

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤梢、山岸あづみ、木下伊規子
    • Journal Title

      新潟人間生活学会誌

      Volume: (印刷中)

    • NAID

      40019648036

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  • [Presentation] 茶の成分分析値と味覚センサー測定値及びヒト官能評価との相関について2012

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤梢、朝倉未幸、跡部知里、大橋美咲、諏佐春華
    • Organizer
      第35回日本バイオレオロジー学会年会
    • Place of Presentation
      朱鷺メッセ新潟コンベンションセンター
    • Year and Date
      2012-06-01
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  • [Presentation] 茶の成分分析値と味覚センサー測定値との相関について2011

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤梢
    • Organizer
      第15回新潟栄養・食生活学会学術集会
    • Place of Presentation
      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2011-11-26
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  • [Presentation] 茶の成分分析値と味覚センサー測定値との相関について2011

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      新潟栄養・食生活学会
    • Place of Presentation
      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2011-11-26
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      田村朝子、伊藤梢、山岸あづみ、木下伊規子
    • Organizer
      第7回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      大妻女子大学
    • Year and Date
      2011-11-06
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  • [Presentation] 植物抽出液の手指及び調理台に対する洗浄・消毒効果のATP測定による検討2011

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      田村朝子
    • Organizer
      日本給食経営管理学会
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      大妻女子大学
    • Year and Date
      2011-11-06
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  • [Presentation] 植物ポリフェノールの抗菌効果について2010

    • Author(s)
      田村朝子、高山美結、金胎芳子
    • Organizer
      第14回新潟栄養・食生活学会学術集会
    • Place of Presentation
      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2010-11-27
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  • [Presentation] 植物ポリフェノールの抗菌効果について2010

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      新潟栄養・食生活学会
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      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2010-11-27
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      高山美結、田村朝子、金胎芳子
    • Organizer
      第57回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学坂戸キャンパス
    • Year and Date
      2010-09-11
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  • [Presentation] 褥瘡部より分離した細菌に対する植物天然抽出物の抗菌効果2010

    • Author(s)
      高山美結
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学
    • Year and Date
      2010-09-11
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    • Author(s)
      田村朝子、黒崎ひとみ、山岸あづみ、木下伊規子
    • Organizer
      第5回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学駒込キャンパス
    • Year and Date
      2009-10-25
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  • [Presentation] 植物天然成分を活用した給食食材および調理器具の洗浄・消毒に関する研究2009

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      第5回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学駒込キャンパス
    • Year and Date
      2009-10-25
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      2009 Annual Research Report

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Published: 2009-04-01   Modified: 2016-04-21  

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