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Development of a new distance learning method for microscale experiments using food ingredients

Research Project

Project/Area Number 21K02557
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
Research InstitutionTokyo University of Science

Principal Investigator

Ohta Hisataka  東京理科大学, 教養教育研究院神楽坂キャンパス教養部, 教授 (40223838)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 佐藤 陽子  鎌倉女子大学, 教育学部, 講師 (80847806)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
KeywordsICT教育 / 理科教育 / ICT
Outline of Research at the Start

申請者らは,2015年度から5年間に渡って,「家庭の台所で実施可能な新しいマイクロスケール実験教材」を複数開発してきた。本研究では,これまでに申請者らが開発した教材や「今後提示可能な新教材」を緊急事態宣言が出された際などに活用可能な遠隔指導対応型のツールに改良して行く。具体的には,オリジナル小型実験キットとICT機器を活用した教育方法を提唱して行く。併せて,向こう2年間に渡って,科学クラブや家庭科クラブの場での教育効果を調査し,学術論文や学会の場で積極的に公開して行く。

Outline of Final Research Achievements

The first results of this research are: experiments to discriminate organic and inorganic substances in making small wheat allergy-friendly crepes; experiments to extract gluten with zero waste of strong flour in making fu dumplings, floating flour dumplings, and thickened bean paste; scientific mini-jam making using strawberry powder; and a heat source-free and a method for making mini ice-balls that do not melt in molds using psyllium and other ingredients. The second achievement was the attempt to produce a video showing how to extract white starch from waste parts of vegetables of different colors (make-in, northern ruby, shadow queen, and pumpkin) and how to make mini dressings for solvent extraction learning using vegetable powder, utilizing ICT for distance learning. This was used for distance learning.

Translated with DeepL.com (free version)

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究で提唱した小型の実験教材は、毒物,劇物,有機溶媒などの廃液処理が必要な物質や、強酸,強塩基を用いないため、家庭の台所,普通教室,公民館の集会所などで使用することが可能である。ICTとオンデマンド動画を用いた遠隔指導用の教材としての活用,初等中等教育の現場での活用,夏休みの自由研究課題としての活用,年齢や実験・観察のスキルに差がある参加者が集まる科学イベントの場での活用が可能だと考えられる。

Report

(4 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 2 results) Presentation (7 results)

  • [Journal Article] 芳香族カルボン酸を中和反応で区別するマイクロスケール実験教材の開発2024

    • Author(s)
      上田竜也,佐藤陽子,松岡雅忠
    • Journal Title

      化学と教育

      Volume: 72 Pages: 164-167

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] ベジタリアンのための溶けないミニアイスボール作り‐ゼリー食調製食品とサイリウムを用いた 熱源不要型実験の提2023

    • Author(s)
      佐藤陽子,太田尚孝
    • Journal Title

      Vegitarian Research

      Volume: 24 Pages: 7-9

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 漂白剤による合成着色料の漂白を観察する化学実験教材の開発2023

    • Author(s)
      宮川太一,佐藤陽子,松岡雅忠
    • Journal Title

      化学と教育

      Volume: 71巻4号

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] キッチンサイエンスへの小型調理家電の活用 -ストロベリーパウダーを用いた科学的なミニジャム作2023

    • Author(s)
      佐藤陽子・太田尚孝
    • Organizer
      日本理科教育学会第73回全国大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] キッチンサイエンスによる溶けないミニアイスキャンデー作り -サイリウムを用いた熱源不要型実験の提案-2023

    • Author(s)
      佐藤陽子・太田尚孝
    • Organizer
      日本化学会第103春季年会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] マイクロスケール法による小麦グルテンの抽出と調理 -強力粉の廃棄率がゼロの生麩団子・浮き粉団子・ とろみあん作り2022

    • Author(s)
      佐藤陽子・太田尚孝
    • Organizer
      日本理科教育学会第72回全国大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 遠隔指導が可能なマイクロスケール実験 ‐色の異なる野菜の廃棄部位からのデンプンの抽出‐2022

    • Author(s)
      佐藤陽子・太田尚孝
    • Organizer
      日本ベジタリアン学会第22回大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] ドールハウス遊びとマイクロスケール実験の融合 -オンライン科学イベントでの溶媒抽出学習用ドレッシングの作成-2022

    • Author(s)
      佐藤陽子, 太田尚孝
    • Organizer
      日本化学会第102回春季年会(オンライン)
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 遠隔での実施が可能なマイクロスケール 実験‐指示薬の学習題材としての熱源不要型ブラックゴジベリージュースー作り‐2021

    • Author(s)
      佐藤陽子,太田尚孝
    • Organizer
      日本ベジタリアン学会第21回大会(NLC 新大阪ビル)
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] キッチンサイエンスによる有機物・無機物の判別実験‐スモールスケール法による小麦アレルギー対応型クレープ作り‐2021

    • Author(s)
      佐藤陽子, 太田尚孝
    • Organizer
      日本理科教育学会第71回全国大会(オンライン)
    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2021-04-28   Modified: 2025-01-30  

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