• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Elucidation of the relationship change over time between the economic situation and eating habits in Japan: Panel data analysis

Research Project

Project/Area Number 21K13503
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionGunma University

Principal Investigator

町田 大輔  群馬大学, 共同教育学部, 准教授 (10622251)

Project Period (FY) 2021-04-01 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords健康格差 / 健康の社会決定要因 / 食生活 / 栄養 / 社会経済的要因 / パネルデータ
Outline of Research at the Start

社会経済的状況が人々の健康に影響を与えている.そのメカニズムの一つとして,社会経済的要因は食生活などの生活習慣に影響を与える.日本では2000年代以降,経済的状況が諸外国と比べて相対的に低迷しており,これらの経済的状況の変化は特に社会的弱者の健康的な食生活を悪化させることが危惧される.2010年代には,健康格差を縮小するための政策がとられてきたが,これらの政策が食生活面の健康格差の縮小に寄与したかの評価はされていない.そこで本研究では,健康格差の中でも特に食生活に焦点をあてて,近年の日本で経済的状況と食生活との関連がどのように推移していったかを検証する.

Outline of Annual Research Achievements

本研究では,健康格差の中でも特に食生活に焦点をあてて、近年の日本で経済的状況と食生活との関連がどのように推移していったかを検証することを目的とする。具体的には、①2004年~2014年の高齢者における経済的状況と食行動との関連の推移の検証、②2011年~2018年の成人・高齢者における経済的状況と食行動との関連の推移の検証、③2010年~2018年の全世代における経済的状況と食品・栄養摂取量との関連の推移の検証、を実施する予定である。
令和5年度は、令和4年度に分析を終えた①2004年~2014年の高齢者における経済的状況と食行動との関連の推移の検証の結果を論文として投稿した。また、②2011年~2018年の成人・高齢者における経済的状況と食行動との関連の推移の検証に必要なデータを取得し、分析を進めている。また本課題に関連して、日本における経済的状況と食生活との関連についての詳細な分析を行い、学会発表や論文投稿を行った。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

4: Progress in research has been delayed.

Reason

初年度の遅れを取り戻せていないことに加え、学内業務が想定を逸脱して増えたことや体調不良により、本研究に十分なエフォートを割くことができなかった。

Strategy for Future Research Activity

研究期間を年延長し、②2011年~2018年の成人・高齢者における経済的状況と食行動との関連の推移の検証、③2010年~2018年の全世代における経済的状況と食品・栄養摂取量との関連の推移の検証を遂行する。可能であれば、研究計画の時点では明らかでなかった主観的な食生活格差の推移について追加で調査を行う予定である。

Report

(3 results)
  • 2023 Research-status Report
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (15 results)

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article (9 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 8 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results)

  • [Journal Article] 持続可能な食生活と調理行動および社会経済的状況との関連2024

    • Author(s)
      町田大輔
    • Journal Title

      群馬大学教育実践研究

      Volume: 41

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Trends of Health and Dietary Disparities by Economic Status among Elderly Individuals in Japan from 2004 to 2014: A Repeated Cross-Sectional Survey2023

    • Author(s)
      Machida Daisuke
    • Journal Title

      Global Journal of Health Science

      Volume: 15 Issue: 10 Pages: 1-10

    • DOI

      10.5539/gjhs.v15n10p1

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Intersectional Influence of Socioeconomic Status and Cooking Behavior on Dietary Habits: A Nationwide Cross-Sectional Study in Japan2023

    • Author(s)
      Machida Daisuke
    • Journal Title

      preprints

      Volume: 2023080089 Pages: 2023080089-2023080089

    • DOI

      10.20944/preprints202308.0089.v1

    • Related Report
      2023 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] Trends of health and dietary disparities by economic status among elderly individuals in Japan from 2004 to 2014: A repeated cross-sectional survey2023

    • Author(s)
      Machida Daisuke
    • Journal Title

      medRxiv

      Volume: -

    • DOI

      10.1101/2023.04.24.23289068

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 日本の2010年代における世帯年収による健康格差の推移-国民健康・栄養調査報告書からの推定-2022

    • Author(s)
      町田大輔
    • Journal Title

      Jxiv

      Volume: - Pages: 48-48

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] Influence of Prefecture-Level Yield of Not-for-Sale Vegetables on Vegetable Intake in Japan: A Natural Experiment2022

    • Author(s)
      Machida Daisuke
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 14 Issue: 14 Pages: 2884-2884

    • DOI

      10.3390/nu14142884

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Relationships among Local Agricultural Product Purchases, Self-Cooked Meal Consumption, and Healthy Eating Habits: A Cross-Sectional Study in a Town in Gunma, Japan2022

    • Author(s)
      Machida Daisuke、Sugiura Yuki
    • Journal Title

      Healthcare

      Volume: 10 Issue: 8 Pages: 1510-1510

    • DOI

      10.3390/healthcare10081510

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Relationships between Food Production Experience and the Behavior, Attitude, and Knowledge of Dietary Recommendations among Japanese Adults: A Cross-Sectional Study2022

    • Author(s)
      Machida Daisuke
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 14 Issue: 17 Pages: 3639-3639

    • DOI

      10.3390/nu14173639

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 日本人における経済状況と食生活・栄養との関連:文献レビュー2021

    • Author(s)
      町田大輔
    • Journal Title

      草の根福祉

      Volume: 51 Pages: 50-66

    • NAID

      40022779696

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 調理行動は食生活の健康格差を縮小するのか? 横断研究2023

    • Author(s)
      町田大輔
    • Organizer
      日本家政学会第75回大会
    • Related Report
      2023 Research-status Report
  • [Presentation] 日本の2010年代における世帯収入による健康格差の推移-国民健康・栄養調査 報告書からの推定-2022

    • Author(s)
      町田大輔
    • Organizer
      第30回日本健康教育学会学術大会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] Effect of Change in Prefecture-Level Yield of Not-for-Sale Vegetables on Individual-Level Vegetable Intake in Japan: A Natural Experiment2022

    • Author(s)
      Daisuke Machida
    • Organizer
      The 8th Asian Congress of Dietetics
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Household Economic Status were Associated with Parental Wellbeing of Elementary and Secondary School Students: A Cross-Sectional Survey in 2019 in Oizumi, Gunma, Japan2022

    • Author(s)
      Daisuke Machida, Atsushi Noda, Hiroko Okamoto
    • Organizer
      53rd Asia-Pacific Academic Consortium for Public Health Conference
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Food allergy and quality of life: a review of systematic reviews2022

    • Author(s)
      Daisuke Machida, Chieko Akuzawa
    • Organizer
      2022 JSPACI-APAPARI Joint Congress
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Relationship between food production experience and adherence to dietary guidelines among Japanese adults: a cross-sectional study2022

    • Author(s)
      Daisuke Machida
    • Organizer
      2022 International Congress of Nutrition
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2021-04-28   Modified: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi