• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

栄養殖性作物キャッサバへのプライミングは乾燥地域において苗の活着を改善するか

Research Project

Project/Area Number 22K05598
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 39020:Crop production science-related
Research InstitutionKagoshima University

Principal Investigator

藪田 伸  鹿児島大学, 農学部, プロジェクト研究員 (40795704)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 西澤 優  鹿児島大学, 農学部, 技術職員 (80840082)
Project Period (FY) 2022-04-01 – 2025-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2024: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywordsキャッサバ / プライミング / ストレス記憶メカニズム / サブサハラアフリカ
Outline of Research at the Start

キャッサバは挿し木による栽培が一般的だが欠株多発や初期成育不良が課題である.天水稲・陸稲では様々なプライミングが効果を上げているが栄養繁殖性作物への利用例は少ない.本研究ではキャッサバ枝条の頑強性に着目し,osmopriming,redox primingの応用を試みると共に,人為的にストレス記憶を誘導することで移植後の生存率と初期成育を向上させる新規プライミング技術の開発を目的とする.

URL: 

Published: 2022-04-19   Modified: 2022-07-01  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi