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Elucidation of fermented natto-based foods in the Jomon period

Research Project

Project/Area Number 24K00158
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 03060:Cultural assets study-related
Basic Section 03070:Museology-related
Sections That Are Subject to Joint Review: Basic Section03060:Cultural assets study-related , Basic Section03070:Museology-related
Research InstitutionTeikyo University

Principal Investigator

中山 誠二  帝京大学, 付置研究所, 教授 (60574142)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 高橋 宣治  帝京大学, 理工学部, 教授 (00236291)
西内 巧  金沢大学, 疾患モデル総合研究センター, 准教授 (20334790)
榎元 廣文  徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(生物資源産業学域), 教授 (30609392)
山田 剛  帝京大学, 付置研究所, 准教授 (80424331)
Project Period (FY) 2024-04-01 – 2027-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥15,990,000 (Direct Cost: ¥12,300,000、Indirect Cost: ¥3,690,000)
Fiscal Year 2026: ¥3,510,000 (Direct Cost: ¥2,700,000、Indirect Cost: ¥810,000)
Fiscal Year 2025: ¥5,200,000 (Direct Cost: ¥4,000,000、Indirect Cost: ¥1,200,000)
Fiscal Year 2024: ¥7,280,000 (Direct Cost: ¥5,600,000、Indirect Cost: ¥1,680,000)
Keywords縄文時代 / 納豆系発酵食品 / ツルマメ / 実験考古学 / プロテオミクス
Outline of Research at the Start

本科研では、炭化物などの考古遺物の化学的分析を通してマメの発酵に関わる検証を行い、縄文時代に納豆系発酵食品に関する解明を行う。同時に実験考古学的な手法により、ダイズの野生種であるツルマメ発酵に関与する枯草菌の特定、発酵による栄養素や有毒成分、機能性成分の変化、発酵食品の二次代謝物の発生等を科学的に明らかにする。また、一連の研究を博物館のワークショップや展示などを通じて一般に伝えるためのプログラム開発を行う。

URL: 

Published: 2024-04-11   Modified: 2024-06-24  

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