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Investigation of the molecular mechanism for terpene glycosylation concern with the volatile compound accumulation in coffee.

Research Project

Project/Area Number 24KJ1847
Research Category

Grant-in-Aid for JSPS Fellows

Allocation TypeMulti-year Fund
Section国内
Review Section Basic Section 38030:Applied biochemistry-related
Research InstitutionAkita Prefectural University

Principal Investigator

井田 美帆  秋田県立大学, 生物資源科学研究科, 特別研究員(DC2)

Project Period (FY) 2024-04-23 – 2026-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2024)
Budget Amount *help
¥1,500,000 (Direct Cost: ¥1,500,000)
Fiscal Year 2025: ¥100,000 (Direct Cost: ¥100,000)
Fiscal Year 2024: ¥1,400,000 (Direct Cost: ¥1,400,000)
Outline of Research at the Start

コーヒー豆の優劣を決める重要なファクターの一つである特有の芳香の主成分として、テルペン類が挙げられる。テルペン類は通常、植物中では配糖体として蓄積している。この配糖化はUDP-グルコース グリコシルトランスフェラーゼ(UGT)が触媒する。アラビカコーヒー(Coffea arabica)におけるUGTを単離・機能解析し、その特性を決定づけることで、コーヒーにおけるテルペン類蓄積機構を分子レベルで解明する。これらの知見を積み上げ、配糖化酵素の基質特異性をアミノ酸レベルで操作することができれば、分子レベルでコーヒーのアロマ成分の操作が可能になると期待される。

URL: 

Published: 2024-04-24   Modified: 2024-07-03  

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