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Improvement of quantitative assay of allergens in processed foods containing inhibiting factors.

Research Project

Project/Area Number 25860474
Research Category

Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Hygiene and public health
Research InstitutionOsaka City Institute of Public Health and Environmental Sciences

Principal Investigator

Murakami Taro  大阪市立環境科学研究所, 調査研究課, 研究主任 (70393254)

Project Period (FY) 2013-04-01 – 2017-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2016)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2013: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywordsアレルギー物質 / ELISA / 特定原材料 / ポリビニルピロリドン / 小麦グルテン / プロアントシアニジン / 小麦グリアジン / DMAC / Polyvinylpyrrolidone / MALDI-TOFMS / 阻害因子 / 落花生 / ELISA / ポリフェノール
Outline of Final Research Achievements

Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) is commonly used to detect trace amounts of food allergens; however, it is plausible that ELISA might be affected by co-existence of matrices from various food ingredients. We found that extraction solutions containing proanthocyanidins (PACs) inhibited allergens determination with ELISA, especially for gluten quantification. The methods was improved by adding polyvinylpyrrolidone (PVP), a PACs-binding agent, to the extraction buffer, and it was found that for the detection of gluten in cocoa powder, addition of 1% PVP K15 was most effective to prevent the inhibition. This new extraction method can be applied as a more precise and reliable tool for determining food allergens in processed foods.

Report

(5 results)
  • 2016 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2015 Research-status Report
  • 2014 Research-status Report
  • 2013 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2017 2016 2015 2014 2013

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (9 results)

  • [Journal Article] 特定原材料(卵・乳)のスクリーニング検査における内部品質管理手法の検討2013

    • Author(s)
      紀雅美, 村上太郎, 工藤鮎子, 昌山敦, 山野哲夫, 清水充
    • Journal Title

      大阪市立環境科学研究所報告

      Volume: 75 Pages: 35-39

    • Related Report
      2013 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] チョコレートに含まれるアレルギー物質(小麦・乳)の実態調査2017

    • Author(s)
      村上太郎, 工藤鮎子, 清田恭平, 山野哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会第23回 総会・学術大会
    • Place of Presentation
      伊勢志摩ロイヤルホテル
    • Year and Date
      2017-06-01
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] PVP共存抽出法のアレルギー物質検査を含む食品検査への応用2016

    • Author(s)
      村上太郎, 清田恭平, 工藤鮎子, 昌山敦, 紀雅美, 山野哲夫
    • Organizer
      日本食品衛生学会近畿地区勉強会
    • Place of Presentation
      大阪府立公衆衛生研究所
    • Year and Date
      2016-11-02
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] アレルギー物質検査を含む食品検査におけるPVP共存抽出法の適用性評価2016

    • Author(s)
      村上太郎, 清田恭平, 工藤鮎子, 昌山敦, 紀雅美, 山野哲夫
    • Organizer
      第112回日本食品衛生学会学術講演会
    • Place of Presentation
      函館国際ホテル
    • Year and Date
      2016-10-27
    • Related Report
      2016 Annual Research Report
  • [Presentation] DMAC法による加工食品中の総プロアントシアニジンの定量2016

    • Author(s)
      村上太郎、工藤鮎子、清田恭平、紀雅美、山野哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会第22回 総会・学術大会
    • Place of Presentation
      高知市文化プラザかるぽーと
    • Year and Date
      2016-06-02
    • Related Report
      2015 Research-status Report
  • [Presentation] ELISA法による特定原材料の検査における内部品質管理手法の検討2015

    • Author(s)
      村上太郎,紀雅美,工藤鮎子,昌山敦,清田恭平,山野哲夫
    • Organizer
      2015AOAC International 日本セクション年次大会
    • Place of Presentation
      品川区立総合区民会館 きゅりあん
    • Year and Date
      2015-06-01
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] カカオを含む食品からのELISA法による小麦タンパク質の検出法の改良2015

    • Author(s)
      村上 太郎,工藤 鮎子,昌山 敦,紀 雅美,山野 哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会 第21回 総会・学術大会
    • Place of Presentation
      東京ビックサイト
    • Year and Date
      2015-05-20 – 2015-05-22
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] ELISA法による小麦タンパク質の検出における測定阻害因子の解析2014

    • Author(s)
      村上太郎,工藤鮎子,紀雅美,昌山敦,山野哲夫
    • Organizer
      第108回 日本食品衛生学会 学術講演会
    • Place of Presentation
      金沢歌舞伎座
    • Year and Date
      2014-12-03 – 2014-12-05
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 小麦グリアジンとの抗原抗体反応を阻害する食品因子の解析2014

    • Author(s)
      村上太郎, 工藤鮎子, 紀雅美, 昌山敦, 山野哲夫
    • Organizer
      第20回日本食品化学会学術大会
    • Place of Presentation
      東京ビックサイト
    • Related Report
      2013 Research-status Report
  • [Presentation] 小麦グリアジンタンパク質の測定を阻害する食品原材料の解析2013

    • Author(s)
      村上太郎, 工藤鮎子, 紀雅美, 昌山敦, 山野哲夫
    • Organizer
      第106回日本食品衛生学会学術講演会
    • Place of Presentation
      沖縄コンベンションセンター
    • Related Report
      2013 Research-status Report

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Published: 2014-07-25   Modified: 2019-07-29  

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