• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Studies on rapid improvement of rice grain quality using hypersensitive mutants and their double mutants

Research Project

Project/Area Number 25K01996
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 39020:Crop production science-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

田中 朋之 (勝部朋之)  京都大学, 農学研究科, 准教授 (50224473)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 谷吉 和貴  京都大学, 農学研究科, 助教 (30980817)
Project Period (FY) 2025-04-01 – 2029-03-31
Project Status Granted (Fiscal Year 2025)
Budget Amount *help
¥18,590,000 (Direct Cost: ¥14,300,000、Indirect Cost: ¥4,290,000)
Fiscal Year 2028: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2027: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2026: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2025: ¥12,480,000 (Direct Cost: ¥9,600,000、Indirect Cost: ¥2,880,000)
Keywordsイネ / 白未熟粒 / デンプン耐老化性 / 温暖化 / 適応技術
Outline of Research at the Start

登熟期の高温により米のデンプン充填が不足し、精米効率や炊飯特性が低下した白未熟粒が多発するようになってきた。その一方で、中食用御飯の消費量が増え、利便性が高く冷めても硬化しにくい米飯が求められている。そこで本研究では、野生型に比べ表現型の変異が高感度に観察できる独自の変異体を供試材料とし、重イオンビームによる高効率変異導入、ハイスループット選抜と組合わせることで、白未熟粒の発生を抑制する因子と、米飯の硬化と食味の低下を抑制する因子を、迅速に複数単離するとともに、米粒品質に影響する遺伝・環境要因を明らかにする。

URL: 

Published: 2025-04-17   Modified: 2025-06-20  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi