An Analyzing Method for Diversity of Consumer Generated Recipes from the Viewpoint of Procedural and Representation
Project/Area Number |
26280039
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Partial Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Multimedia database
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Research Institution | Kyoto University (2014, 2018) The University of Tokyo (2015-2017) |
Principal Investigator |
Yamakata Yoko 京都大学, 情報学研究科, 特定准教授 (60423018)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
今堀 慎治 中央大学, 理工学部, 教授 (90396789)
森 信介 京都大学, 学術情報メディアセンター, 教授 (90456773)
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Research Collaborator |
Carroll John
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Project Period (FY) |
2014-04-01 – 2019-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2018)
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Budget Amount *help |
¥17,160,000 (Direct Cost: ¥13,200,000、Indirect Cost: ¥3,960,000)
Fiscal Year 2017: ¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2016: ¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2015: ¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2014: ¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
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Keywords | メディア情報処理 / 情報検索 / 自然言語処理 / グラフ理論 / 食メディア / レシピ / メディア情報より |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this research is to analyze diversity of millions of cooking recipes that are reachable on the Web. In this study, we developed a method to extract the procedural structure from the recipe procedural description by natural language processing technology and analyze the diversity of recipe collection. We annotated Japanese and English recipes for 400 each and constructed Japanese and English recipe corpora. The recognition accuracies of recipe named entity reached 92.6% of F0 in Japanese and 87.2% of F0 in English. Moreover, the estimation accuracy of dependencies between recipe named entities achieved 79.7% of F0 in Japanese and 76.2% of F0 in English. These tools are available online and are used by many research institutes.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
料理は「ものづくり」であり、レシピは料理を作る「手順書」である。本課題で解析した手法が適応できる範囲は料理レシピに限らず、裁縫やDIY、マニュアルなどあらゆる「手順書」へと拡張できるという点で学術的な意義がある。また、本課題を遂行する中で構築したレシピ言語処理ツールは、国内外でレシピを研究対象とする多くの研究グループに利用されているという点で、社会的意義は大きい。NIIクックパッドデータセットに含まれる和文レシピ172万件に対し、レシピ用語認識及びフローグラフ化の作業を完了した。和文レシピの解析データは、NIIクックパッドデータセットのサードパーティーとしての提供を目指し、協議を進めている。
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Report
(6 results)
Research Products
(59 results)
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[Presentation] Flow Graph Corpus from Recipe Texts2014
Author(s)
Shinsuke Mori, Hirokuni Maeta, Yoko Yamakata, Tetsuro Sasada
Organizer
The International Conference on Language Resources and Evaluation Conference (LREC2014)
Place of Presentation
Reykjavik, Iceland
Year and Date
2014-05-26 – 2014-05-31
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