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脂質品質劣化の迅速評価法の構築および加熱劣化油の生体に与える影響の解明

研究課題

研究課題/領域番号 17F17751
研究種目

特別研究員奨励費

配分区分補助金
応募区分外国
研究分野 食品科学
研究機関北海道大学 (2018-2019)
秋田県立大学 (2017)

研究代表者

惠 淑萍 (2018-2019)  北海道大学, 保健科学研究院, 教授 (90337030)

張 函 (2017)  秋田県立大学, 生物資源科学部, 准教授 (10315608)

研究分担者 MA JIN-KUI  北海道大学, 保健学研究科, 外国人特別研究員
研究期間 (年度) 2017-11-10 – 2020-03-31
研究課題ステータス 完了 (2019年度)
配分額 *注記
2,200千円 (直接経費: 2,200千円)
2019年度: 600千円 (直接経費: 600千円)
2018年度: 1,100千円 (直接経費: 1,100千円)
2017年度: 500千円 (直接経費: 500千円)
キーワードHydroperoxide, / cell toxicity, / fatty acid / triacylglycerol / TGOOH / hydroperoxides / Frying oil / quality evaluation / e-nose / polar compounds / toxicity / in vitro
研究実績の概要

It was established that an effective and rapid detection method based on the odor fingerprint of frying oil for a real-time detection and monitoring of frying oil quality. The potential toxicities of frying oils' polar substances and oxidative products (hydroperoxides) to cells in vivo were investigated. The major primary oxidative products of the linoleic acid, 9 and 13-Hydroxyoctadecadienoic acid (9 and 13-HPODE), were synthesized using soybean lipoxygenase I-B. The 9 and 13-HPODE were also subjected to HepG 2 cells to evaluate its possible adverse effects (cell viability, changes in the enzyme expression, lipidomic analysis) . The research results of 2019 are summarized as follows:
1.The synthesized hydroperoxides have been identified by the Mass spectroscopy and NMR. Results showed that the purity of the synthesized 13-HPODE was around 95% and the yield rate was 70% above which implies the method is successful and was feasible for preparing 9 and 13-HPODE in a regular laboratory.
2.In the cells’ experiments, there were two parallel experiments carried out: one is for the PAHs and another is for the HPODEs using target cell line- HepG 2 cells. Results showed that the mRNA expression of GSTO1, SOD2, and HO-1 have increased when the cells were treated with high HPODEs concentration (100 uM), while the GPX mRNA expression was inhibited after the treatment. Results also indicated that the expression level of CYP1A1 mRNA has been significantly increased after the cells treated with high concentration of HPODEs.

現在までの達成度 (段落)

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

今後の研究の推進方策

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

報告書

(3件)
  • 2019 実績報告書
  • 2018 実績報告書
  • 2017 実績報告書
  • 研究成果

    (4件)

すべて 2019 2018

すべて 雑誌論文 (2件) (うち国際共著 2件、 査読あり 2件、 オープンアクセス 2件) 学会発表 (2件)

  • [雑誌論文] Reversal of homocysteine-induced neurotoxicity in rat hippocampal neurons by astaxanthin: evidences for mitochondrial dysfunction and signaling crosstalk2018

    • 著者名/発表者名
      Xian-jun Wang, Wang Chen, Xiao-ting Fu, Jin-kui Ma, Mei-hong Wang, Ya-jun Hou, Da-chen Tian, Xiao-yan Fu, Cun-dong Fan
    • 雑誌名

      cell death discovery

      巻: 4 号: 1 ページ: 1-11

    • DOI

      10.1038/s41420-018-0114-x

    • 関連する報告書
      2018 実績報告書
    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著
  • [雑誌論文] Reversal of homocysteine-induced neurotoxicity in rat hippocampal neurons by astaxanthin: evidences for mitochondrial dysfunction and signaling crosstalk2018

    • 著者名/発表者名
      Xian-jun Wang; Wang Chen, Xiao-ting Fu, Jin-kui Ma, Mei-hong Wang, Ya-jun Hou, Da-chen Tian, Xiao-yan Fu, Cun-dong Fan
    • 雑誌名

      Molecular Medicine Reports

      巻: 419 ページ: 4753-4760

    • DOI

      10.3892/mmr.2019.10162

    • 関連する報告書
      2018 実績報告書
    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著
  • [学会発表] Fried oil-induced changes in xenobiotic metabolizing enzymes in human HepG2 cells2019

    • 著者名/発表者名
      Jin-Kui Ma,Wageh Sobhy Darwish, Min-Cheng Gao, Hui Tan, Hitoshi Chiba, Shu-Ping Hui
    • 学会等名
      第99回北海道医学大会 臨床検査医学分科会
    • 関連する報告書
      2019 実績報告書
  • [学会発表] Quality evaluation of rapeseed oils based on the changes of volatile flavor and unsaturated fatty acids during frying2018

    • 著者名/発表者名
      Jin-Kui Ma, Tomomi Kono, Jie-Yu Chen, Han Zhang
    • 学会等名
      Japan Society for Food Engineering
    • 関連する報告書
      2018 実績報告書

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公開日: 2017-11-13   更新日: 2024-03-26  

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