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パーキンソン病における睡眠障害のメカニズム: 神経回路の観点から

研究課題

研究課題/領域番号 18F18073
研究種目

特別研究員奨励費

配分区分補助金
応募区分外国
研究分野 神経生理学・神経科学一般
研究機関筑波大学

研究代表者

ラザルス ミハエル  筑波大学, 国際統合睡眠医科学研究機構, 准教授 (80469650)

研究分担者 FIFEL KARIM  筑波大学, 国際統合睡眠医科学研究機構, 外国人特別研究員
研究期間 (年度) 2018-04-25 – 2020-03-31
研究課題ステータス 完了 (2019年度)
配分額 *注記
2,400千円 (直接経費: 2,400千円)
2019年度: 1,200千円 (直接経費: 1,200千円)
2018年度: 1,200千円 (直接経費: 1,200千円)
キーワードParkinson disease / Parkinson's disease
研究実績の概要

Among the well-established non-motor symptoms of Parkinson disease (PD), compulsive eating stands among the most frequent impulse control disorder. This disorder is attributed to dopamine (DA) dysfunction following both dopaminergic neurodegeneration and chronic DA replacement therapy in PD patients. Recent evidence highlighted the causal impact of sleep alterations in precipitating metabolic and food-seeking behavioral disorders. Building on these findings, we have recently revealed the crucial importance of the medial prefrontal cortex (mPFC) in linking sleep quality with food preference and energy consumption. The mPFC is a frontal neuronal hub that is crucial for executive functions. Given that midbrain DA neurons have dense projections to the mPFC, we aimed in this project to elucidate the precise role of DA neurotransmission in mediating food preference based on their nutritional and metabolic impact. To interfere with DA neurotransmission, we employed chemogenetic to selectively inhibit DA neurons in the ventral tegmental area (VTA).
After habituation into our behavioral settings, animals were given free access to highly palatable food (Chocolate and cheese) and standard laboratory chow. Food preference and intake was monitored daily under both baseline 12h/12h light/dark (LD) cycle and following 6h sleep deprivation. Under LD conditions, control animals showed high preference for palatable fatty items (cheese) over carbohydrate-rich food (chocolate and standard chow). After inhibition of DA neurons, animals still show a preference for fatty food over sweet food.

現在までの達成度 (段落)

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

今後の研究の推進方策

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

報告書

(2件)
  • 2019 実績報告書
  • 2018 実績報告書

URL: 

公開日: 2018-05-01   更新日: 2024-03-26  

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