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Reducing Food Waste in Japan: An Analysis of Consumer Behavior Patterns

研究課題

研究課題/領域番号 19K02351
研究種目

基盤研究(C)

配分区分基金
応募区分一般
審査区分 小区分08030:家政学および生活科学関連
研究機関兵庫県立大学

研究代表者

ASSMAN STEPHANIE  兵庫県立大学, 国際商経学部, 教授 (10400441)

研究期間 (年度) 2019-04-01 – 2025-03-31
研究課題ステータス 交付 (2023年度)
配分額 *注記
2,600千円 (直接経費: 2,000千円、間接経費: 600千円)
2021年度: 1,040千円 (直接経費: 800千円、間接経費: 240千円)
2020年度: 650千円 (直接経費: 500千円、間接経費: 150千円)
2019年度: 910千円 (直接経費: 700千円、間接経費: 210千円)
キーワードfood waste prevention / food education / Shokuiku / Mottainai / フードロス / 食品ロス / 消費者行動 / food waste / food loss / consumer behavior
研究開始時の研究の概要

The investigation will reveal the extent to which consumers and restaurant owners have implemented strategies outlined in governmental initiatives with the objective reduce food waste. The novelty of this research project will be an examination of governmental initiatives and their impact on consumers. This project will further help to illuminate consumer behavior patterns that persist and contribute to food waste.

研究実績の概要

In 2023, I completed two major research achievements. (1) I completed a book manuscript which addresses the implementation of food education (shokuiku) in governmental food policies and in schools. This manuscript is currently under review. Based on field work at a rural elementary school in Kyushu, one chapter examines the prevention and reduction of food waste during school lunch in relation with teachings on moral education that emphasize mottainai, a principle with the aim to prevent wasting material and immaterial goods. (2) I contributed a review essay about recent research trends in food and sustainability studies
to an open access collection on culinary heritage published by Routledge entitled "Culinary heritage in Asia: National and regional identities. Reflections from the field."

現在までの達成度 (区分)
現在までの達成度 (区分)

3: やや遅れている

理由

Data analysis of field work conducted in Kyushu required more time than anticipated. I had to collect additional data about the implementation on moral education and food waste reduction and prevention in Japanese schools.

今後の研究の推進方策

In 2024, I will expand upon completed research on food education and food waste in two ways. (1) I plan to revisit the field site Kyushu to investigate how students at a rural elementary school learn to reduce and prevent food waste, and to examine how food waste reduction and prevention is reinforced during school lunch. (2) I plan to examine Children's Cafeterias (Kodomo Shokudo) as a venue for volunteers to donate food that would otherwise go to waste. The objective of my research is to investigate Childrens' Cafeterias from the perspective of sustainability and to explore how food companies contribute to food waste reduction through food donations to non-profit organisations.

報告書

(5件)
  • 2023 実施状況報告書
  • 2022 実施状況報告書
  • 2021 実施状況報告書
  • 2020 実施状況報告書
  • 2019 実施状況報告書
  • 研究成果

    (7件)

すべて 2024 2023 2022 その他

すべて 国際共同研究 (1件) 雑誌論文 (3件) (うち国際共著 2件、 査読あり 2件、 オープンアクセス 2件) 学会発表 (3件) (うち国際学会 2件、 招待講演 3件)

  • [国際共同研究] Institute for Sozial Innovation Berlin/University of Applied Sciences Fulda(ドイツ)

    • 関連する報告書
      2022 実施状況報告書
  • [雑誌論文] Culinary heritage in Asia: National and regional identities. Reflections from the field2024

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 雑誌名

      Routledge Open Research 2024

      巻: 3 (6) ページ: 6-6

    • DOI

      10.12688/routledgeopenres.18143.1

    • 関連する報告書
      2023 実施状況報告書
    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著
  • [雑誌論文] Rethinking Locality in Japan2024

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 雑誌名

      Social Science Japan Journal

      巻: 27 (1) 号: 1 ページ: 115-118

    • DOI

      10.1093/ssjj/jyad015

    • 関連する報告書
      2023 実施状況報告書
    • 国際共著
  • [雑誌論文] Book Review: Genpatsu jiko to 'shoku'2022

    • 著者名/発表者名
      Stephanie Assmann
    • 雑誌名

      Social Science Japan Journal

      巻: 25: 2 号: 2 ページ: 361-364

    • DOI

      10.1093/ssjj/jyac008

    • 関連する報告書
      2022 実施状況報告書
    • 査読あり / オープンアクセス
  • [学会発表] Teaching Children about Food in Schools and the Community. Lessons from International Experiments2023

    • 著者名/発表者名
      Jacquelyn Chi, Alastair Robertson and Stephanie Assmann
    • 学会等名
      Oxford Food Symposium
    • 関連する報告書
      2023 実施状況報告書
    • 招待講演
  • [学会発表] Sustainability and Crisis in Japanese Foodways(オンライン)2022

    • 著者名/発表者名
      Stephanie Assmann
    • 学会等名
      Association for Asian Studies (AAS) Annual Conference 2022 (March 22), Honolulu, USA
    • 関連する報告書
      2022 実施状況報告書
    • 国際学会 / 招待講演
  • [学会発表] Setting the Table: Teaching Moderation, Conviviality and Sustainability through Food in Moral Education Classes in Japan (Keynote Speech)(オンライン)2022

    • 著者名/発表者名
      Stephanie Assmann
    • 学会等名
      Dimitrie Cantemir Christian University, Bucharest: Japan. Pre-Modern, Modern and Contemporary. A Return Trip from the East to the West. Learning in, about, and from Japan (September 3, 2022)
    • 関連する報告書
      2022 実施状況報告書
    • 国際学会 / 招待講演

URL: 

公開日: 2019-04-18   更新日: 2024-12-25  

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