• 研究課題をさがす
  • 研究者をさがす
  • KAKENの使い方
  1. 前のページに戻る

Does Japanese diet prevent brain atrophy in cognitively normal individuals: a 10-years cohort study of middle-aged and elderly dwelling Japanese.

研究課題

研究課題/領域番号 20K22175
研究種目

研究活動スタート支援

配分区分基金
審査区分 0108:社会学およびその関連分野
研究機関国立研究開発法人国立長寿医療研究センター

研究代表者

張 シュ  国立研究開発法人国立長寿医療研究センター, 老年学・社会科学研究センター, 研究員 (00874471)

研究期間 (年度) 2020-09-11 – 2022-03-31
研究課題ステータス 完了 (2021年度)
配分額 *注記
2,860千円 (直接経費: 2,200千円、間接経費: 660千円)
2021年度: 1,430千円 (直接経費: 1,100千円、間接経費: 330千円)
2020年度: 1,430千円 (直接経費: 1,100千円、間接経費: 330千円)
キーワードJapanese diet / MRI / brain atrophy / hippocampus / transverse temporal / Japanese Diet Index / cohort / atrophy / Green tea / Gray matter / White matter / Hippocampus / Atrophy / Cohort
研究開始時の研究の概要

The present study uses the 3-day dietary record data and the 3D brain magnetic resonance imaging images during a 10-year follow-up to elucidate (1) whether Japanese diet suppresses the total brain atrophy in cognitively normal individuals, and (2) which part(s) of the brain is affected.

研究成果の概要

本研究では、3日間の食事記録(3DR)と10年間の追跡調査による3次元脳磁気共鳴画像(MRI)を用いて、地域一般住民における日本食と脳萎縮、および脳局所体積との縦断的関連性を明らかにする。
解析の結果(2年間の追跡調査)、日本食の重要な構成要素の一つである緑茶が、海馬の萎縮を抑制する効果を示すことが明らかになった。また、重み付け9項目日本食インデックススコアで評価した日本食パターンと横側頭回の年間萎縮率との間に負の相関があることが確認された。これらの結果は、日本人の中高年地域居住者において、日本食が脳萎縮を抑制する効果を持つ可能性を示唆している。

研究成果の学術的意義や社会的意義

By using 2-years' follow-up data, the present study elucidated the impact of Japanese diet on brain atrophy at an earlier disease stage of dementia, suggesting the possibility of preventing dementia by improving diet in daily life.

報告書

(3件)
  • 2021 実績報告書   研究成果報告書 ( PDF )
  • 2020 実施状況報告書
  • 研究成果

    (4件)

すべて 2021 その他

すべて 雑誌論文 (1件) (うち国際共著 1件、 査読あり 1件、 オープンアクセス 1件) 学会発表 (2件) (うち国際学会 2件) 備考 (1件)

  • [雑誌論文] Green tea consumption is associated with annual changes in hippocampal volumes: A longitudinal study in community-dwelling middle-aged and older Japanese individuals2021

    • 著者名/発表者名
      Shu Zhang, Rei Otsuka, Yukiko Nishita, Akinori Nakamura, Takashi Kato, Kaori Iwata, Chikako Tange, Makiko Tomida, Fujiko Ando, Hiroshi Shimokata, Hidenori Arai
    • 雑誌名

      Archives of Gerontology and Geriatrics

      巻: 96 ページ: 104454-104454

    • DOI

      10.1016/j.archger.2021.104454

    • 関連する報告書
      2021 実績報告書
    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著
  • [学会発表] Positive effects of Japanese diet index score on annual change of transverse temporal gyrus in middle-aged and older Japanese community dwellers2021

    • 著者名/発表者名
      Shu Zhang, Rei Otsuka, Yukiko Nishita, Akinori Nakamura, Takashi Kato, Yasue Uchida, Kaori Iwata, Fujiko Ando, Hiroshi Shimokata, Hidenori Arai
    • 学会等名
      2021 Society for Epidemiology Research Conference
    • 関連する報告書
      2021 実績報告書
    • 国際学会
  • [学会発表] Green tea consumption is associated with annual changes in hippocampal volumes: A longitudinal study in community-dwelling middle-aged and older Japanese individuals2021

    • 著者名/発表者名
      Shu Zhang, Rei Otsuka, Yukiko Nishita, Akinori Nakamura, Takashi Kato, Kaori Iwata, Chikako Tange, Makiko Tomida, Fujiko Ando, Hiroshi Shimokata, Hidenori Arai
    • 学会等名
      World Congress of Epidemiology
    • 関連する報告書
      2021 実績報告書
    • 国際学会
  • [備考] 緑茶と記憶をつかさどる海馬の関連

    • URL

      https://www.ncgg.go.jp/ri/lab/cgss/department/ep/topics/50.html

    • 関連する報告書
      2021 実績報告書

URL: 

公開日: 2020-09-29   更新日: 2023-01-30  

サービス概要 検索マニュアル よくある質問 お知らせ 利用規程 科研費による研究の帰属

Powered by NII kakenhi