研究課題/領域番号 |
21K20584
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研究種目 |
研究活動スタート支援
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配分区分 | 基金 |
審査区分 |
0602:生産環境農学およびその関連分野
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研究機関 | 九州大学 |
研究代表者 |
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研究期間 (年度) |
2021-08-30 – 2023-03-31
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研究課題ステータス |
完了 (2022年度)
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配分額 *注記 |
3,120千円 (直接経費: 2,400千円、間接経費: 720千円)
2022年度: 1,560千円 (直接経費: 1,200千円、間接経費: 360千円)
2021年度: 1,560千円 (直接経費: 1,200千円、間接経費: 360千円)
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キーワード | Rice / Heat stress / Yield / Quality / Gene expression / Grain filling / Transgenerational memory / DNA methylation |
研究開始時の研究の概要 |
In rice, heat stress during grain filling profoundly affects phenotypic changes of progeny plants, which is known as "transgenerational stress memory." Plants grown from heat stressed seeds develop early heading phenotype, higher tiller number and higher yield at harvest. These adaptive traits of progeny plants are regulated via DNA methylation. With a better understanding of mechanism underlying this phenomenon, it could be a novel and a promising way to increase grain yield in a sustainable and non-genetic modified way without changing plant’s genome to maintain cultivar specificity.
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研究成果の概要 |
本研究では、登熟期間における高温処理時期の違いが収量および玄米の外観品質に影響を及ぼすかについて調査した。結果として、登熟後半の高温と比べて、登熟初期の高温は玄米品質に最も影響を与えることがわかった。次の課題としては異なる登熟期の高温によるエピジェネティック制御や次世代への影響を調べる予定。
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研究成果の学術的意義や社会的意義 |
We have shown that heat stress during early phase of grain filling had more negative effects on grain yield and quality compared to that of the later phase. Elucidation of this mechanism could help to increase rice yield and quality under heat stress condition.
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