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食文化におけるコンタクト・ゾーンとソフト・パワーの社会学的研究

研究課題

研究課題/領域番号 22402040
研究種目

基盤研究(B)

配分区分補助金
応募区分海外学術
研究分野 社会学
研究機関上智大学

研究代表者

FARRER James (ファーラー ジェームス)  上智大学, 国際教養学部, 教授 (40317508)

研究分担者 吉野 耕作  上智大学, 総合人間科学部, 教授 (50192810)
ワンク デヴィット (ワンク デイビット / WANK David)  上智大学, 国際教養学部, 教授 (60245793)
アスマン シュテファニー (ステファニー アスマン / アスマン ステファニー / ASSMAN STEPHANIE)  秋田大学, 教育文化学部, 准教授 (10400441)
小井土 彰宏  一橋大学, 社会(科)学研究科, 教授 (60250396)
佐滕 郁哉 (佐藤 郁哉)  一橋大学, 商学研究科, 教授 (00187171)
研究期間 (年度) 2010-04-01 – 2014-03-31
研究課題ステータス 完了 (2013年度)
配分額 *注記
18,590千円 (直接経費: 14,300千円、間接経費: 4,290千円)
2013年度: 4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2012年度: 4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2011年度: 4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2010年度: 4,940千円 (直接経費: 3,800千円、間接経費: 1,140千円)
キーワード社会学 / 文化人類学 / グローバル化 / ソフト・パワー / コンタクト・ゾーン / 食文化
研究概要

本プロジェクトは、東アジアの食文化とその越境性をめぐる社会学的研究である。理論的には、コンタクト・ゾーン、食のソフト・パワーなど食文化をめぐる政治性に焦点を当てた。経験的には、トランスナショナルな経路および国民国家、地域、都市における食の文化政治学を明らかにするため、複数の場および越境的プロセスにおいて調査を行った。
食が国境を越える時、多彩な人々がその内容の位置づけにおいて競合・協力しあう場(食のコンタクト・ゾーン)となる。また食は地域、地方、国家の食文化をめぐる政治(食のソフト・パワー)において重要な位置を占めている。各メンバーは「旅する食文化」の各事例を通して上記の諸様相を探求した。

報告書

(5件)
  • 2013 実績報告書   研究成果報告書 ( PDF )
  • 2012 実績報告書
  • 2011 実績報告書
  • 2010 実績報告書
  • 研究成果

    (67件)

すべて 2014 2013 2012 2011 2010 その他

すべて 雑誌論文 (16件) (うち査読あり 11件) 学会発表 (35件) (うち招待講演 4件) 図書 (11件) 備考 (5件)

  • [雑誌論文] Reassessing Food Safety, Risk and Globalization in China and Japan : An Overview of Emerging Research Trends2013

    • 著者名/発表者名
      S. Assmann
    • 雑誌名

      Food Culture & Society

      巻: Vol.16(1) ページ: 7-19

    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Reassessing Food Safety, Risk and Globalization in China and Japan. An Overview of Emerging Research Trends2013

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 雑誌名

      Food Culture & Society

      巻: 16:1 ページ: 7-19

    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Food Action Nippon and Slow Food Japan: The Role of Two Citizen Movements in the Rediscovery of Local Foodways2012

    • 著者名/発表者名
      Assman, Stephanie
    • 雑誌名

      Critical Readings on Food in Asia

      巻: 3 ページ: 977-992

    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Eating the West and beating the Rest: culinary Occidentalism and urban soft power in Asia’s global food cities2012

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 雑誌名

      Critical Readings on Food in Asia

      巻: 1 ページ: 61-77

    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Food Education in Japan : A Review of the Online Representation of the Shokuiku Campaign2011

    • 著者名/発表者名
      S. Assmann
    • 雑誌名

      Asian Politics & Policy

      巻: Vol. 3(1) ページ: 149-152

    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [雑誌論文] Globalizing Asian Cuisines : From Eating for Strength to Culinary Cosmopolitanism2011

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer
    • 雑誌名

      Education about Asia

      巻: Vol.16(3) ページ: 33-37

    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Globalizing Asian Cuisines : From Eating for strength to Culinary Cosmopolitanism2011

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 雑誌名

      Education about Asia

      巻: Volume 16,Number 3 ページ: 33-37

    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Food Education in Japan A Review of the Online Representation of the Shokuiku Campaign2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 雑誌名

      Asian Politics & Policy

      巻: Volume 3, Number 1 ページ: 149-152

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [雑誌論文] Agrarsektor vor Offnung? [Agriculture about to Open for Trade?]2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 雑誌名

      Japan Markt

      ページ: 14-15

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [雑誌論文] Beyond Sushi and Tempura. An Overview of the Japanese Food Market2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 雑誌名

      Japanese Consumer Dynamics (Ed.Parissa Haghirian, Palgrave MacMillan)

      ページ: 143-162

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [雑誌論文] Shanghai Bars : patchwork globalization and flexible cosmopolitanism in reform-era urban leisure spaces2010

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer
    • 雑誌名

      Chinese Sociology and Anthropology

      巻: Vol.42(2) ページ: 22-38

    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Introduction : Food Studies and Global Studies in the Asia Pacific2010

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 雑誌名

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      巻: (online) ページ: 1-13

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [雑誌論文] Eating the West and Beating the Rest : Culinary Occidentalism and Urban Soft Power in Asia's Global Food Cities2010

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 雑誌名

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      巻: (online)

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Culinary Nostalgia and Chinese Neo-Liberalism : Local Dish Restaurants in Shanxi Province2010

    • 著者名/発表者名
      Wank, David
    • 雑誌名

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      巻: (online)

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Malaysian Cuisine : A Case of Neglected Culinary Globalization2010

    • 著者名/発表者名
      Yoshino, Kosaku
    • 雑誌名

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      巻: (online)

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
    • 査読あり
  • [雑誌論文] Food Action Nippon and Slow Food Japan : The Role of Two Citizen Movements in the Rediscovery of Local Foodways2010

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 雑誌名

      Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region (James Farrer ed.)

      巻: (online)

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
    • 査読あり
  • [学会発表] Political Purpose and National Identity : The Food Education Campaign in Japan2013

    • 著者名/発表者名
      S. Assmann
    • 学会等名
      German Association for Social Science Research on Japan
    • 発表場所
      Berlin、 Germany
    • 年月日
      2013-11-23
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] When Does Foreign Cuisine Become Local Heritage? : The case of Western cuisine in Shanghai2013

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer
    • 学会等名
      International Conference on Foodways and Heritage
    • 発表場所
      Hong Kong Heritage Museum、Hong Kong
    • 年月日
      2013-01-03
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Culinary Soft Power and Culinary Indigenization : the Case of the Global Boom in Japanese Cuisine2013

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer
    • 学会等名
      International Conference on Travelling Food and Beverages : In and Out of Japan
    • 発表場所
      The Hebrew University of Jerusalem, Israel
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Why Doesn't Malaysian Cuisine Fare Well in the Global Restaurant Industry? : A Sociological Enquiry2013

    • 著者名/発表者名
      Yoshino K
    • 学会等名
      Travelling Cuisines : Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • 発表場所
      Sophia University
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] The Globalization of a Minor Chinese Cuisine : Explanations for Changing Consumption of Shanxi Cuisine2013

    • 著者名/発表者名
      D. Wank
    • 学会等名
      Travelling Cuisines : Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • 発表場所
      Sophia University
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Reviving Tohoku after 3/11 : Food Heritage Preservation and Tourism2013

    • 著者名/発表者名
      S. Assmann
    • 学会等名
      The 3.11 Disaster of Japan : Vulnerability, Loss, and Social Transformation
    • 発表場所
      Ateneo de Manila University, Philippines
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Why Doesn’t Malaysian Cuisine Fare Well in the Global Restaurant Industry?: A Sociological Enquiry2013

    • 著者名/発表者名
      Yoshino Kosaku
    • 学会等名
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • 発表場所
      上智大学
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [学会発表] Consumer Education Initiatives in Japan in Transnational Perspective: Slow Food, Nippon Food Action and JRO2013

    • 著者名/発表者名
      Stephanie Assmann
    • 学会等名
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • 発表場所
      上智大学
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [学会発表] The Globalization of a Minor Chinese Cuisine: Explanations for Changing Consumption of Shanxi Cuisine2013

    • 著者名/発表者名
      David Wank
    • 学会等名
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • 発表場所
      上智大学
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [学会発表] The culinary politics of localized western cuisine in Shanghai2013

    • 著者名/発表者名
      James Farrer
    • 学会等名
      Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia
    • 発表場所
      上智大学
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [学会発表] Culinary Soft Power and Culinary Indigenization: the Case of the Global Boom in Japanese Cuisine2013

    • 著者名/発表者名
      James Farrer
    • 学会等名
      International Conference on Travelling Food and Beverages: In and Out of Japan
    • 発表場所
      The Hebrew University of Jerusalem
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
    • 招待講演
  • [学会発表] Reviving Tohoku after 3/11: Food Heritage Preservation and Tourism2013

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 学会等名
      “The 3.11 Disaster of Japan: Vulnerability, Loss, and Social Transformation”
    • 発表場所
      Ateneo de Manila University, Manila, Philippines
    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
    • 招待講演
  • [学会発表] “When Does Foreign Cuisine Become Local Heritage?: The case of western cuisine in Shanghai”2013

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 学会等名
      International Conference on Foodways and Heritage: A Perspective of Safeguarding the Intangible Cultural Heritage
    • 発表場所
      Hong Kong Heritage Museum, Hong Kong
    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
    • 招待講演
  • [学会発表] Globalizing East Asian cuisines2012

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer
    • 発表場所
      Roskilde University、Denmark
    • 年月日
      2012-03-26
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Globalizing East Asian cuisines2012

    • 著者名/発表者名
      Farrer James
    • 学会等名
      Presentation to the Erasmus Mundus program at Roskilde University
    • 発表場所
      ロスキルダデンマーク(招待講演)
    • 年月日
      2012-03-26
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] Back to the Roots : The Role of Two Initiatives in the Rediscovery of Regional Foods in Japan2012

    • 著者名/発表者名
      S. Assmann
    • 発表場所
      National Chung-Hsing University、 Taichung、 Taiwan
    • 年月日
      2012-02-29
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Back to the Roots : The Role of Two Initiatives in the Rediscovery of Regional Foods in Japan2012

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 学会等名
      Invited lecture given at National Chung-Hsing University, Center for General Education and The Graduate Institute of National Policy and Public Affairs
    • 発表場所
      高雄、台湾(招待講演)
    • 年月日
      2012-02-29
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] Political Purpose and National Identity : Representations of the Food Education Campaign in Japan2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 学会等名
      上智大学比較文化研究所レクチャーシリーズ
    • 発表場所
      東京(招待講演)
    • 年月日
      2011-11-25
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] Public Pressure and Political Purpose : The Abduction Issue, Food Security and the Role of the State in Political Movements in Japan2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 学会等名
      Co-presented with Sebastian Maslow The Biennial Conference of the Japanese Studies Association of Australia
    • 発表場所
      メルボルン、オーストラリア
    • 年月日
      2011-07-07
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] The Japanese Food Market2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 学会等名
      Presented at the European Institute for Asian Studies, Swedish Embassy, Tokyo
    • 発表場所
      東京(招待講演)
    • 年月日
      2011-06-20
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] Resisting Free Trade : Japanese Farmers' Efforts to Support Local Food Production2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 学会等名
      Presented at the Conference of the British Association for Japanese Studies (BAJS), Sapporo
    • 発表場所
      札幌
    • 年月日
      2011-05-29
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] Kitchen Politics : Producing Global Cuisine in a Chinese City2011

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer
    • 学会等名
      Association for Asian Studies and International Convention of Asian Scholars
    • 発表場所
      Honolulu Hawaii
    • 年月日
      2011-04-01
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Kitchen Politics : Producing Global Cuisine in a Chinese City2011

    • 著者名/発表者名
      Farrer James
    • 学会等名
      Associalion for Asian Studies and International Convention of Asian Scholars
    • 発表場所
      ホノルル、ハワイ
    • 年月日
      2011-04-01
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] Back to the Roots : Reviving Local Food Production in a Global Food Paradise2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie
    • 学会等名
      International Conference of Japan Studies
    • 発表場所
      Ateneo de Manila University, Manila, Philippines
    • 年月日
      2011-01-28
    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [学会発表] Examining Japan's Culinary Soft Power Policies2011

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 学会等名
      International Conference of Japan Studies
    • 発表場所
      Ateneo de Manila University, Manila, Philippines
    • 年月日
      2011-01-28
    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [学会発表] Examining Japan's Culinary Soft Power Policies2011

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer
    • 学会等名
      Conference on Consuming Japan
    • 発表場所
      Ateneo de Manila, Manila, Philippines
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [学会発表] Foreign Food : The Rebirth of the International Dining Scene in Reform Era Shanghai2011

    • 著者名/発表者名
      Farrer James
    • 学会等名
      Presentation at a conference held at NYU Institute for Shanghai Studies
    • 発表場所
      上海(招待講演)
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [学会発表] Tokyo and Shanghai Restaurant Cultures and the Urban Soft Power Concept2010

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 学会等名
      Cultures and Societies Workshop
    • 発表場所
      Northwestern University, Chicago, USA
    • 年月日
      2010-03-22
    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [学会発表] Japan's Culinary Soft Power : the Cultural Politics of Globalizing Cuisines2010

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 学会等名
      Asian Foodprints 2010 : Rediscovering Japan through a Culinary Odyssey
    • 発表場所
      University of Toronto, Toronto, Canada
    • 年月日
      2010-03-05
    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [学会発表] Revitalisation Efforts in the Tohoku Region before and after March 11, 2011

    • 著者名/発表者名
      Stephanie Assmann
    • 学会等名
      Lecture
    • 発表場所
      University of Hamburg Institute for Asian and African Studies
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [学会発表] Globalization and Locality: Food Movements in Japan

    • 著者名/発表者名
      Stephanie Assmann
    • 学会等名
      Lecture
    • 発表場所
      National Chinan University, The Institute of Anthropology Puli, Taiwan
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [学会発表] Political Purpose and National Identity: The Food Education Campaign in Japan

    • 著者名/発表者名
      Stephanie Assmann
    • 学会等名
      Lecture
    • 発表場所
      German Association for Social Science Research on Japan, Berlin
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [学会発表] “Globalizing Sushi: Asian Fusion Restaurants and Chinese Entrepreneurs along the United States East Coast”

    • 著者名/発表者名
      Wank, David
    • 学会等名
      Workshop: Franklin and Marshall College
    • 発表場所
      Franklin and Marshall College
    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
  • [学会発表] “Globalizing Sushi: Asian Fusion Restaurants and Chinese Entrepreneurs along the United States East Coast”

    • 著者名/発表者名
      Wank, David
    • 学会等名
      Workshop: University of Pittsburgh
    • 発表場所
      University of Pittsburgh
    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
  • [学会発表] “Global Food City: The Role of Expatriate Chefs and Restaurateurs in the Remaking of Urban Foodscapes in Shanghai”

    • 著者名/発表者名
      Farrer, James
    • 学会等名
      Global Studies Workshop
    • 発表場所
      Leipzig University. Leipzig, Germany
    • 関連する報告書
      2012 実績報告書
    • 招待講演
  • [図書] When Does Foreign Cuisine Become Local Heritage? : The case of Western cuisine in Shanghai (Rethinking Asian Food Heritage)2014

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer( S. Cheung ed.)
    • 出版者
      Foundation of Chinese Dietary Culture、Taipei (Forthcoming)
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [図書] When Does Foreign Cuisine Become Local Heritage?: The case of western cuisine in Shanghai2013

    • 著者名/発表者名
      James Farrer
    • 総ページ数
      19
    • 出版者
      The Chinese University of Hong Kong
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [図書] Conference Proceedings of the Workshop on Travelling Cuisines: Culinary Politics and Transnational Foodways in and out of Asia2013

    • 著者名/発表者名
      James Farrer
    • 総ページ数
      215
    • 出版者
      Sophia Institute of Comparative Culture
    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [図書] Food Action Nippon and Slow Food Japan : The Role of Two Citizen Movements in the Rediscovery of Local Foodways (Critical Readings on Food in Asia)2012

    • 著者名/発表者名
      S. Assmann(K. Cwiertka ed.)
    • 出版者
      Leiden : Brill
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [図書] Eating the West and beating the Rest : culinary Occidentalism and urban soft power in Asia's global food cities (Critical Readings on Food in Asia)2012

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer (K. Cwiertka ed.)
    • 出版者
      Leiden : Brill
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [図書] Beyond Sushi and Tempura. An Overview of the Japanese Food Market (Japanese Consumerism)2011

    • 著者名/発表者名
      S. Assmann(P. Haghirian ed.)
    • 出版者
      Basingstoke : Palgrave Macmillan
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [図書] Japanese Consumer Dynamics (Beyond Sushi and Tewpura. An Overview of the Japanese Food Market)2011

    • 著者名/発表者名
      Assmann, Stephanie, 他共著 Ed.Parissa Haghirian
    • 出版者
      Palgrave Macmillan
    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [図書] Japanese Foodways, Past and Present2010

    • 著者名/発表者名
      E. Rath and S. Assmann (eds)
    • 総ページ数
      280
    • 出版者
      University of Illinois Press
    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [図書] Globalization, food and social identities in the Asia Pacific Region2010

    • 著者名/発表者名
      J. Farrer (ed)
    • 総ページ数
      240
    • 出版者
      Sophia University Institute of Comparative Culture : Tokyo
    • URL

      http://icc.fla.sophia.ac.jp/global%20food%20papers/

    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [図書] Japanese Foodways, Past and Present2010

    • 著者名/発表者名
      Rath, Eric, Stephanie Assmann (eds)
    • 総ページ数
      280
    • 出版者
      University of Illinois Press
    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [図書] Globalization, Food and Social Identities in the Pacific Region.2010

    • 著者名/発表者名
      James Farrer (ed)
    • 総ページ数
      250
    • 出版者
      Sophia University Institute of Comparative Culture(Online)
    • 関連する報告書
      2010 実績報告書
  • [備考]

    • URL

      http://icc.fla.sophia.ac.jp/html/Global_Food_Project/index.html

    • 関連する報告書
      2013 研究成果報告書
  • [備考] Travelling Cuisine (Global Food Project )

    • URL

      http://icc.fla.sophia.ac.jp/html/Global_Food_Project/index.html

    • 関連する報告書
      2013 実績報告書
  • [備考]

    • URL

      http://www.erp.sophia.ac.jp/Projects/ocw/research/comparativeculture/111125comparativeculture/111125comparativeculture.html

    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [備考]

    • URL

      http://ice.fla.sophia.ac.jp/html/projects/p_2011-12.html

    • 関連する報告書
      2011 実績報告書
  • [備考]

    • URL

      http://icc.fla.sophia.ac.jp/global%20food%20papers/

    • 関連する報告書
      2010 実績報告書

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公開日: 2010-08-23   更新日: 2021-04-07  

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