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Unrevealing the anti-obesity effects of wakame associated to sphingomyelin synthase inhibition

研究課題

研究課題/領域番号 22K14850
研究種目

若手研究

配分区分基金
審査区分 小区分38050:食品科学関連
研究機関北海道大学

研究代表者

DIVYAVANI  北海道大学, 保健科学研究院, 助教 (40875952)

研究期間 (年度) 2022-04-01 – 2024-03-31
研究課題ステータス 完了 (2023年度)
配分額 *注記
4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2023年度: 1,950千円 (直接経費: 1,500千円、間接経費: 450千円)
2022年度: 2,600千円 (直接経費: 2,000千円、間接経費: 600千円)
キーワードSphingomyelin synthase / wakame / LC-MS / fatty acid / fatty liver / obesity / NMR / chromatography / Wakame / Obesity / sphingolipid / LCMS
研究開始時の研究の概要

This research aims to perform screening and identification of the active constituent in Wakame and examine its in vitro effects on lipid droplets. Next, determine the altered lipid biomarkers LC/MS and perform in vivo effects by oral feeding experiments using a High-fat diet rat model.

研究成果の概要

本研究では、HeLa 細胞を用いたスフィンゴミレイン合成酵素(SMS)阻害スクリーニング法を、標的液体クロマトグラフィー/ 質量分析法を用いて確立することに成功した。次に、ワカメエキスのSMS阻害についてスクリーニングを行った。その結果、サブフラクション7を含むワカメヘキサンエキスにSMS阻害活性が認められた。さらに、ヘキサン画分7に含まれる活性化合物をカラムクロマトグラフィーで精製し、NMRおよびHRMSの特性解析により脂肪酸WH73と同定した。 精製された化合物WH73は、SMS1とSMS2の両方に対してそれぞれ良好な阻害作用を示した。

研究成果の学術的意義や社会的意義

Obesity is a leading risk factor for premature death worldwide. Dietary seaweed have a positive role in controlling the obesity, but the exact mechanisms are unknown. In this study, we have revealed these connections by identifying the active component of wakame that can act on lipid metabolism.

報告書

(3件)
  • 2023 実績報告書   研究成果報告書 ( PDF )
  • 2022 実施状況報告書
  • 研究成果

    (5件)

すべて 2024 2023

すべて 雑誌論文 (4件) 学会発表 (1件) (うち国際学会 1件)

  • [雑誌論文] Dissecting new lipids and their composition in herbal tea using untargeted LC/MS2024

    • 著者名/発表者名
      Nath Lipsa Rani、B. Gowda Siddabasave Gowda、Gowda Divyavani、Hou Fengjue、Chiba Hitoshi、Hui Shu Ping
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 447 ページ: 138941-138941

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2024.138941

    • 関連する報告書
      2023 実績報告書
  • [雑誌論文] Regio-specific lipid fingerprinting of edible sea cucumbers using LC/MS2024

    • 著者名/発表者名
      Minami Yusuke、B. Gowda Siddabasave Gowda、Gowda Divyavani、Chiba Hitoshi、Hui Shu-Ping
    • 雑誌名

      Food Research International

      巻: 184 ページ: 114253-114253

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2024.114253

    • 関連する報告書
      2023 実績報告書
  • [雑誌論文] Lipid Composition Analysis and Characterization of Acyl Sterol Glycosides in Adzuki and Soybean Cultivars by Non-Targeted LC-MS2023

    • 著者名/発表者名
      Gangadhara Rachana M.、Gowda Siddabasave Gowda B.、Gowda Divyavani、Inui Ken、Hui Shu-Ping
    • 雑誌名

      Foods

      巻: 12 号: 14 ページ: 2784-2784

    • DOI

      10.3390/foods12142784

    • 関連する報告書
      2023 実績報告書
  • [雑誌論文] Regiospecific analysis of lipidome in the brain from mammals of land and aquatic habitats-by liquid chromatography-mass spectrometry2023

    • 著者名/発表者名
      B. Gowda Siddabasave Gowda、Gowda Divyavani、Hou Fengjue、Shekhar Chandra、Chiba Hitoshi、Patzke Nina、Hui Shu-Ping
    • 雑誌名

      Heliyon

      巻: 9 号: 12 ページ: e22959-e22959

    • DOI

      10.1016/j.heliyon.2023.e22959

    • 関連する報告書
      2023 実績報告書
  • [学会発表] Determination of plasma cholesteryl ester levels in preadolescent children by LC/MS2024

    • 著者名/発表者名
      Divyavani Gowda, Siddabasave Gowda B. Gowda, Atsuko Ikeda, Rahel Mesfin Ketema, Yu Ait Bamai, Reiko Kishi, Hitoshi Chiba, Shu-Ping Hui
    • 学会等名
      12th International Singapore Lipid Symposium.
    • 関連する報告書
      2023 実績報告書
    • 国際学会

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公開日: 2022-04-19   更新日: 2025-01-30  

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