• 研究課題をさがす
  • 研究者をさがす
  • KAKENの使い方
  1. 前のページに戻る

Freshness-marker-based estimation of vegetable freshness by nondestructive Vis-NIR spectroscopy

研究課題

研究課題/領域番号 24K09171
研究種目

基盤研究(C)

配分区分基金
応募区分一般
審査区分 小区分41040:農業環境工学および農業情報工学関連
研究機関国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構

研究代表者

李 心悦  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 研究員 (40963947)

研究分担者 関山 恭代  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 高度分析研究センター, 上級研究員 (60342804)
蔦 瑞樹  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (80425553)
小松 節子  福井工業大学, 環境学部, 教授 (90355751)
研究期間 (年度) 2024-04-01 – 2027-03-31
研究課題ステータス 交付 (2024年度)
配分額 *注記
4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2026年度: 910千円 (直接経費: 700千円、間接経費: 210千円)
2025年度: 1,820千円 (直接経費: 1,400千円、間接経費: 420千円)
2024年度: 1,820千円 (直接経費: 1,400千円、間接経費: 420千円)
キーワードNIR spectroscopy / NMR metabolomics / proteomics / freshness marker / vegetable freshness
研究開始時の研究の概要

The measurement basis of Vis-NIR spectroscopy for vegetable freshness assessment is unclear. This research aims to develop a reliable Vis-NIR method with a known working mechanism by integrating Vis-NIR spectroscopy and multi-omics analysis. The specific process is as follows:
(1) identify freshness-marker metabolites through NMR metabolomics,
(2) elucidate metabolic pathways of the identified freshness-marker metabolites through proteomics and define a freshness index,
(3) develop a freshness-marker-based Vis-NIR method for vegetable freshness prediction.

URL: 

公開日: 2024-04-05   更新日: 2024-06-24  

サービス概要 検索マニュアル よくある質問 お知らせ 利用規程 科研費による研究の帰属

Powered by NII kakenhi