研究課題/領域番号 |
24K09171
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研究種目 |
基盤研究(C)
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配分区分 | 基金 |
応募区分 | 一般 |
審査区分 |
小区分41040:農業環境工学および農業情報工学関連
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研究機関 | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 |
研究代表者 |
李 心悦 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 研究員 (40963947)
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研究分担者 |
関山 恭代 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 高度分析研究センター, 上級研究員 (60342804)
蔦 瑞樹 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員 (80425553)
小松 節子 福井工業大学, 環境学部, 教授 (90355751)
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研究期間 (年度) |
2024-04-01 – 2027-03-31
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研究課題ステータス |
交付 (2024年度)
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配分額 *注記 |
4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2026年度: 910千円 (直接経費: 700千円、間接経費: 210千円)
2025年度: 1,820千円 (直接経費: 1,400千円、間接経費: 420千円)
2024年度: 1,820千円 (直接経費: 1,400千円、間接経費: 420千円)
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キーワード | NIR spectroscopy / NMR metabolomics / proteomics / freshness marker / vegetable freshness |
研究開始時の研究の概要 |
The measurement basis of Vis-NIR spectroscopy for vegetable freshness assessment is unclear. This research aims to develop a reliable Vis-NIR method with a known working mechanism by integrating Vis-NIR spectroscopy and multi-omics analysis. The specific process is as follows: (1) identify freshness-marker metabolites through NMR metabolomics, (2) elucidate metabolic pathways of the identified freshness-marker metabolites through proteomics and define a freshness index, (3) develop a freshness-marker-based Vis-NIR method for vegetable freshness prediction.
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