研究課題/領域番号 |
25K00258
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研究種目 |
基盤研究(C)
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配分区分 | 基金 |
応募区分 | 一般 |
審査区分 |
小区分38050:食品科学関連
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研究機関 | 北海道大学 |
研究代表者 |
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研究分担者 |
惠 淑萍 北海道大学, 保健科学研究院, 教授 (90337030)
DIVYAVANI 北海道大学, 保健科学研究院, 助教 (40875952)
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研究期間 (年度) |
2025-04-01 – 2028-03-31
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研究課題ステータス |
交付 (2025年度)
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配分額 *注記 |
4,680千円 (直接経費: 3,600千円、間接経費: 1,080千円)
2027年度: 1,170千円 (直接経費: 900千円、間接経費: 270千円)
2026年度: 1,690千円 (直接経費: 1,300千円、間接経費: 390千円)
2025年度: 1,820千円 (直接経費: 1,400千円、間接経費: 420千円)
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キーワード | Paprika / obesity / Sphingolipid metabolism / lipids / LC/MS |
研究開始時の研究の概要 |
Spices are widely used in diets across the globe and are reported to have positive health benefits for obesity control. Our preliminary results revealed that paprika methanol extracts were found to inhibit both SMS1 and SMS2. Hence, this study aimed to identify and characterize the active metabolite of paprika inhibiting SMS1/SMS2 and reveal its biological action by in vitro and in vivo studies.
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