研究課題/領域番号 |
25K08999
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研究種目 |
基盤研究(C)
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配分区分 | 基金 |
応募区分 | 一般 |
審査区分 |
小区分38050:食品科学関連
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研究機関 | 香川大学 |
研究代表者 |
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研究分担者 |
石井 統也 香川大学, 農学部, 助教 (90847261)
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研究期間 (年度) |
2025-04-01 – 2028-03-31
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研究課題ステータス |
交付 (2025年度)
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配分額 *注記 |
4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2027年度: 520千円 (直接経費: 400千円、間接経費: 120千円)
2026年度: 1,170千円 (直接経費: 900千円、間接経費: 270千円)
2025年度: 2,860千円 (直接経費: 2,200千円、間接経費: 660千円)
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キーワード | carotenoid / mucin / intestinal barrier / emulsifiers |
研究開始時の研究の概要 |
Carotenoids in foods are protective factors against some degenerative diseases. However, their absorption mechanisms are not fully understood. Our previous research showed that the intestinal mucus layer may hinder carotenoid uptake by binding carotenoids. Some emulsifiers may reduce this trapping effect, but they can also impair intestinal barrier function. This study uses fluorescence spectroscopy, microstructural and rheological analysis to elucidate mucin's role in carotenoid absorption and to identify emulsifiers that enhance absorption while preserving intestinal barrier integrity.
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