• 研究課題をさがす
  • 研究者をさがす
  • KAKENの使い方
  1. 前のページに戻る

カロテノイド吸収促進と腸管バリア機能のバランス:ムチン及び乳化剤の役割

研究課題

研究課題/領域番号 25K08999
研究種目

基盤研究(C)

配分区分基金
応募区分一般
審査区分 小区分38050:食品科学関連
研究機関香川大学

研究代表者

YONEKURA LINA  香川大学, 農学部, 教授 (20741391)

研究分担者 石井 統也  香川大学, 農学部, 助教 (90847261)
研究期間 (年度) 2025-04-01 – 2028-03-31
研究課題ステータス 交付 (2025年度)
配分額 *注記
4,550千円 (直接経費: 3,500千円、間接経費: 1,050千円)
2027年度: 520千円 (直接経費: 400千円、間接経費: 120千円)
2026年度: 1,170千円 (直接経費: 900千円、間接経費: 270千円)
2025年度: 2,860千円 (直接経費: 2,200千円、間接経費: 660千円)
キーワードcarotenoid / mucin / intestinal barrier / emulsifiers
研究開始時の研究の概要

Carotenoids in foods are protective factors against some degenerative diseases. However, their absorption mechanisms are not fully understood. Our previous research showed that the intestinal mucus layer may hinder carotenoid uptake by binding carotenoids. Some emulsifiers may reduce this trapping effect, but they can also impair intestinal barrier function. This study uses fluorescence spectroscopy, microstructural and rheological analysis to elucidate mucin's role in carotenoid absorption and to identify emulsifiers that enhance absorption while preserving intestinal barrier integrity.

URL: 

公開日: 2025-04-17   更新日: 2025-06-20  

サービス概要 検索マニュアル よくある質問 お知らせ 利用規程 科研費による研究の帰属

Powered by NII kakenhi