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1998 年度 実績報告書

食品の構造と機能の相関関係の解析とその食品加工への応用

研究課題

研究課題/領域番号 08306006
研究機関京都大学

研究代表者

松野 隆一  京都大学, 農学研究科, 教授 (30032931)

研究分担者 中西 一弘  岡山大学, 工学部, 教授 (90026584)
渡辺 尚彦  東京水産大学, 水産学部, 教授 (00100967)
西成 勝好  大阪市立大学, 生活科学部, 教授 (10254426)
林 力丸  京都大学, 農学研究科, 教授 (90027186)
藤尾 雄策  九州大学, 農学部, 教授 (90038224)
キーワード食品物性 / 食品物理化学 / 食品機能 / 食品加工 / 品質解析
研究概要

食品を構成する各成分を化学的,生化学的,栄養学的に理解する既往の概念を越えて,食品の物性や機能を物理的・物理化学的手法を用いて総合的に捉える方法論の展開と体系化を目指して,以下の6課題に関する研究を行った.なお,本年度は最終年度であることより,体系化を図ることに力点をおいた.1.粉末化技術による高度不飽和脂肪酸の酸化抑制,液体クロマトグラフィによる糖と陽イオンとの相互作用,微生物による食品の保存性と機能性の改善・向上に関する研究を通じて食品の分子構造と機能の相関の理解に図った.2.NMR,DSCなどの各種機器分析により食品中の水の状態と溶液構造の解析を行い,食品物性や機能に及ぼす影響を詳細に検討した.3.動的光散乱,動的粘弾性などの各種物理化学的測定により食品ゲルの構造を解析し,食品のゲル化特性や力学特性と高分子構造・高分子集合状態との関係について検討した.4.細胞状食品の内部構造,凍結・融解に伴う成分変化,食品製造装置への汚れの付着と洗浄,不飽和脂肪酸の環状多糖による包接と酸化抑制に関する検討から食品の分散構造とそれが食品物性および機能に及ぼす影響を検討した.5.乳化,高圧処理,熱溶融などの食品加エプロセスで生起する現象に対する理解の深化を図るとともに,得られた知見の食品物性や機能の制御への応用について検討した.6.食品の品質変換に関する速度論的検討およびAP-PCR法による迷入微生物診断技術に関する検討を行い,食品の品質解析と設計手法を提出した.ざらに,各課題で得られた成果を集約して,食品研究に対する新しい方法論を展開する基盤を確立した.

  • 研究成果

    (33件)

すべて その他

すべて 文献書誌 (33件)

  • [文献書誌] M.Shima: "The Relationship between transport-enhancement effects and cell viability by capric acid sodium salt, monocaprin, and dicapron." Biosci.Biotech.Biochem.62 (1). 83-86 (1998)

  • [文献書誌] Y.Kimura: "Physico-chemical properties of a fatty acid for assessing the threshold con-centrations to enhance the absorption of a hydrophilic substance." Biosci.Biotech.Biochem.62 (3). 443-447 (1998)

  • [文献書誌] Y.Minemoto: "Autoxidation kinetics for polyunsaturated acylglycerols." Food Sci.Technol.Res.5 (1). 印刷中 (1999)

  • [文献書誌] Y.Minemoto: "Autoxidation of linoleic acid encapsulated with polysaccharides of differing weight ratio." Biosci.Biotech.Biochem.63. 印刷中 (1999)

  • [文献書誌] S.Adachi: "Apparent distribution coefficients of glucose and fructose to cation-exchange resins in some ionic forms." J.Appl.Glycosci.46 (1). 9-14 (1999)

  • [文献書誌] S.Iwamoto: "Analysis of dielectric relaxation of a gelatin solution." Biosci.Biotech.Biochem.62 (7). 1381-1387 (1998)

  • [文献書誌] T.Araki: "Measurement of drying characteristics and transport properties for the dried layer of cellular food materials undergoing freeze-drying" Proc.Int.Drying Symp.Vol.B. 980-987 (1998)

  • [文献書誌] K.Suzuki: "Preparation of corn oil/water and water/corn oil emulsions using PTFE membranes." Food Sci.Techno.Int., Tokyo. 4 (2). 164-167 (1998)

  • [文献書誌] M.Taniguchi: "Production of a mixture of antimicrobial organic acids from lactose by co-culture of Bifidobacterium longum and Propionibacterium freudenreichii." Biosci.Biotechnol.Biochem.62 (8). 1522-1527 (1998)

  • [文献書誌] 谷口正之: "微生物間相互作用の解析と混合培養システムの開発" 化学工業論文集. 25 (2) (印刷中). (1999)

  • [文献書誌] T.Sakiyama: "Performance of protease as a cleaning agent for stainless steel surface fouled with protein." J.Ferment.Bioeng.85. 297-301 (1998)

  • [文献書誌] T.Sakiyama: "Fouling and cleaning of stainless steel surface: Adsorption and desorption behaviors of bovine serum albumin and gelatin." J.Chem.Eng.Japan. 31. 208-213 (1998)

  • [文献書誌] M.Yoshimura: "Rheological studies on mixtures of corn starch and konjac-glucomannan." Carbohydr.Polym.35. 71-79 (1998)

  • [文献書誌] M.Dumouline: "Textural properties of high pressure-induced gels of food protein obtained under different temperatures including subzero." J.Food Sci.63 (1). 92-95 (1998)

  • [文献書誌] M.Dumoulin: "High pressure, a unique tool for food texturization" Food Sci.Technol.Int., Tokyo. 4 (2). 99-113 (1998)

  • [文献書誌] K.Hayakawa: "Microorganism inactivation using high-pressure generation in sealed ves-sels under sub-zero temperature" Appl.Microbiol.Biotechnol.50. 415-418 (1998)

  • [文献書誌] H.Yoshii: "Kinetic analysis of the autoxidation of ethyl eicosapentaenoate at different oxygen levels." Biosci.Biotech.Biochem.63 (4) (印刷中). (1999)

  • [文献書誌] H.Yoshii: "Kinetic analysis of the autoxidation of ethyl eicosapentaenoate at different oxygen levels." Biosci.Biotech.Biochem.63 (4) (in press). (1999)

  • [文献書誌] T.Furuta: "Application of the temperature-programmed method to autoxidation of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid ethyl esters." Proc.of Asia-Pacific Chem.Reaction Eng.Sympo.99. (in press). (1999)

  • [文献書誌] O.Miyawaki: "Effective partition constant of solute between solid and liquid phases in pro-gressive freeze-concentration." J.Food Sci.63 (5). 756-758 (1998)

  • [文献書誌] L.Liu: "Prevention of initial super-cooling in progressive freeze-concentration." Biosci.Biotech.Biochem.62 (12). 2467-2469 (1998)

  • [文献書誌] 花沢智仁: "誘電率法による細胞原形質膜水透過係数の測定" 低温生物工誌. 44 (印刷中). (1998)

  • [文献書誌] 宮脇長人: "凍結食品における氷結晶状態制御とその応用" 低温生物工学会誌. 44 (1). 1-8 (1998)

  • [文献書誌] H.Nakaya: "Transesterification between triolein and stearic acid catalyzed by lipase in CO_2 at various pressures." Biotech.Tech.(印刷中). (1998)

  • [文献書誌] S.-H.Yoon: "Effects of substrate solubility in interesterification with triolein by immobi-lized lipase in supercritical carbon dioxide." Biosci.Biotech.Biochem.62 (1). 170-172 (1998)

  • [文献書誌] 佐野雄二: "べき乗型濃度依存拡散係数をもつ系の平板収着過程" 化学工学論文集. 24 (2). 306-312 (1998)

  • [文献書誌] S.Yamamoto: "Effects of glycerol on the drying of foods and on the quality change during drying." Drying'98. vol.B. 1163-1170 (1998)

  • [文献書誌] Y.Sano: "Sorption and desorption process of system with power relation between dif-fusivity and concentration." Drying'98. vol.A. 754-761 (1998)

  • [文献書誌] 中西一弘: "バイオフィルム-その生成メカニズムと防止のサイエンス" サイエンスフォーラム, 11 (1998)

  • [文献書誌] 中西一弘: "食品製造/流通データ集(洗浄)" 産業調査会, 6 (1998)

  • [文献書誌] K.Nishinari: "Rheological studies of aqueous dispersions of microparticulated cellu-lose. In Gums and Stabilisers for the Food Industry 9,eds.by G.O.Phillips, D.J.Wedlock & P.A.Williams" Roy.Soc.Chem.(UK), 10 (1998)

  • [文献書誌] K.Nishinari: "Rheological and DSC studies of aqueous dispersions and gels of curdlan. In Gums and Stabilisers for the Food Industry 9,eds.by G.O.Phillips, D.J.Wedlock, and P.A.Williams" Roy.Soc.Chem.(UK), 8 (1998)

  • [文献書誌] R.Hayashi: "Combined Application of Sub-zero Temperature and High Pressure on Biological Materials, “High Pressure Food Science, Bioscience and Chemistry" (ed.N.S.Isaacs)" The Royal Society of Chemistry, England, 9 (1998)

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公開日: 1999-12-11   更新日: 2016-04-21  

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