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2008 年度 研究成果報告書

エルシノ多糖の生産法と物理化学特性に関する研究

研究課題

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研究課題/領域番号 19780093
研究種目

若手研究(B)

配分区分補助金
研究分野 食品科学
研究機関群馬大学

研究代表者

高橋 亮  群馬大学, 大学院工学研究科, 助教 (30375563)

研究協力者 西成 勝好  大阪市立大学, 大学院生活科学研究科, 教授 (10254426)
川瀬 徳三  京都工芸繊維大学, 大学院工芸科学研究科, 教授 (60152956)
平島 円  三重大学, 教育学部, 准教授 (80390003)
研究期間 (年度) 2007 – 2008
キーワード増粘多糖類 / ・-グルカン / エルシナン / 溶液物性 / 示差屈折率 / 培養 / モル質量(分子量) / フィールドフローフラクショネーション
研究概要

Elsinoe 属菌体をPotato Extract培地またはCZAPEK'S SOLUTION培地で培養するとエルシノ多糖が大量に生産された。その収量は、炭素源をスクロースとしたときが最も多く、液体培地1リットルあたり6.0gのエルシナンが得られた。培地条件を適宜変更することにより、得られるエルシノ多糖のモル質量は10^3〜10^7g/molまで任意に設定可変であった。さらにモル質量の分布もある程度制御可能なことがわかった。生産されたエルシナンの物理化学特性を検討するため、専用の計測機器の製作を行った。

  • 研究成果

    (15件)

すべて 2009 2008 2007 その他

すべて 雑誌論文 (9件) (うち査読あり 8件) 学会発表 (2件) 図書 (3件) 備考 (1件)

  • [雑誌論文] フィールドフローフラクショネーション2009

    • 著者名/発表者名
      高橋亮
    • 雑誌名

      ぶんせき 6

      ページ: 296-301

    • 査読あり
  • [雑誌論文] Molecular Structures of Gellan Gum Imaged with Atomic Force Microscopy in Relation to the rheological behavior in aqueous systems in the presence or Absence of Various Cations2008

    • 著者名/発表者名
      Funami, Takahiro; Noda, Sakie; Nakauma, Mkakoto; Ishihara, Sayaka; Takahashi, Rheo; Al-assaf, Saphwan; Ikeda, Shinya; Nishinari, Katsuyoshi; Phillips, Glyn O
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry 56(18)

      ページ: 8609-8618

    • 査読あり
  • [雑誌論文] Molecular Structures of Gellan Gum Imaged with Atomic Force Microscopy in Relation to Its Rheological Behaviors in an Aqueous System. 1. Investigations of Gellan Gum with Different Acyl Contents in the Presence or Absence of Potassium2008

    • 著者名/発表者名
      Noda, Sakie; Funami, Takahiro; Nakauma, Makoto; Asai, Iwao; Takahashi, Rheo; Al-assaf, Saphwan; Ikeda, Shinya; Nishinari, Katsuyoshi; Phillips, Glyn O
    • 雑誌名

      Food Hydrocolloids 22(6)

      ページ: 1148-1159

    • 査読あり
  • [雑誌論文] Functions of fenugreek gum with various molecular weights on the gelatinization and retrogradation behaviors of corn starch-2: Characterizations of starch and investigations of corn starch/fenugreek gum composite system at a relatively low starch concentration; 5 w/v%2008

    • 著者名/発表者名
      Funami, Takahiro; Kataoka, Yohei; Noda, Sakie; Hiroe, Mika; Ishihara, Sayaka; Asai, Iwao; Takahashi, Rheo; Inouchi, Naoya; Nishinari, Katsuyoshi
    • 雑誌名

      Food Hydrocolloids 22(5)

      ページ: 777-787

    • 査読あり
  • [雑誌論文] Functions of fenugreek gum with various molecular weights on the gelatinization and retrogradation behaviors of corn starch-1: Characterizations of fenugreek gum and investigations of corn starch/fenugreek gum composite system at a relatively high starch concentration; 15 w/v%2008

    • 著者名/発表者名
      Funami, Takahiro; Kataoka, Yohei; Noda, Sakie; Hiroe, Mika; Ishihara, Sayaka; Asai, Iwao; Takahashi, Rheo; Nishinari, Katsuyoshi
    • 雑誌名

      Food Hydrocolloids 22(5)

      ページ: 763-776

    • 査読あり
  • [雑誌論文] Solution Properties of low molar mass Konjac mannan2008

    • 著者名/発表者名
      Makabe, Takeshi; Prawitwong, Panida; Takahashi, Rheo; Takigami, Machiko; Nagasawa, N.; Takigami, Syoji
    • 雑誌名

      Transactions of the Materials Research Society of Japan 33(2)

      ページ: 471-474

    • 査読あり
  • [雑誌論文] 澱粉の離水に及ぼす呈味物質の影響2007

    • 著者名/発表者名
      平島円,高橋亮,西成勝好
    • 雑誌名

      日本調理科学会誌 40(4)

      ページ: 249-256

    • 査読あり
  • [雑誌論文] Thermal Aggregation of Methylcellulose with Different Molecular Weights2007

    • 著者名/発表者名
      Funami, Takahiro; Kataoka, Yohei; Hiroe, Mika; Asai, Iwao; Takahashi, Rheo; Nishinari, Katsuyoshi
    • 雑誌名

      Food Hydrocolloids 21(4)

      ページ: 46-58

    • 査読あり
  • [雑誌論文] ハイドロコロイドの光散乱2007

    • 著者名/発表者名
      窪田健二,高橋亮
    • 雑誌名

      Food and Food Ingredients Journal of Japan 212(1)

      ページ: 17-29

  • [学会発表] Influence of Molecular Structure Imaged with Atomic Force Microscopy on the Rheological Properties of Gellan Gum in an Aqueous System2007

    • 著者名/発表者名
      Funami, Takahiro; Noda, Sakie; Nakauma, Makoto; Takahashi, Rheo; Al-assaf, Saphwan; Nishinari, Katsuyoshi; Phillips, Glyn O
    • 学会等名
      GelSympo2007 Polymer Gels: Fundamentals and Functional Control
    • 発表場所
      The University of Tokyo, Japan
    • 年月日
      20070806-08
  • [学会発表] Influence of molecular structure imaged with atomic force microscopy on the rheological behavior of gellan gum in an aqueous system2007

    • 著者名/発表者名
      Funami, Takahiro; Noda, Sakie; Nakauma, Makoto; Takahashi, Rheo; Al-assaf, Saphwan; Nishinari, Katsuyoshi; Phillips, Glyn O
    • 学会等名
      The Food Hydrocolloids Trust: 14th Gums and Stabilisers for the Food Industry Conference
    • 発表場所
      North East Wales Institute, Wrexham, UK
    • 年月日
      20070618-22
  • [図書] "Plant polysaccharides: Storage plant polysaccharides: Galactomannans, glucomannans, xyloglucans" In Comprehensive Glycoscience (J. Kamerling, G.-J. Boons, Y. Lee, A. Suzuki, N. Taniguchi, A.G.J. Voragen,, Eds.)2007

    • 著者名/発表者名
      Nishinari, Katsuyoshi; Zhang, Hongbin; Takahashi, Rheo
    • 総ページ数
      613-652
    • 出版者
      Elsevier Science Ltd
  • [図書] 多糖類の分子量と分子形態,食品ハイドロコロイドの開発と応用(西成勝好監修)2007

    • 著者名/発表者名
      高橋亮
    • 総ページ数
      68-88
    • 出版者
      シーエムシー出版
  • [図書] ガラクトマンナン,食品ハイドロコロイドの開発と応用(西成勝好監修)2007

    • 著者名/発表者名
      高橋亮,余川丈夫
    • 総ページ数
      177-195
    • 出版者
      シーエムシー出版
  • [備考] ホームページ 研究室のページは改訂中.

    • URL

      http://www.chem-bio.gunma-u.ac.jp/

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公開日: 2010-06-10   更新日: 2016-04-21  

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