研究実績の概要 |
本研究の結果、慢性心不全患者の約半数に低栄養を認め、低栄養患者では血中脂肪酸、アミノ酸濃度が低値であることが示された。低栄養患者では、運動耐容能やQOLの低下、抑うつ症状の合併を認めた。さらに抑うつ症状を有する患者やQOLが低下した患者は、穀類、豆類、海藻類、肉類、卵類の摂取量が有意に少ないことが示された。心不全患者における低栄養や食習慣は、患者のQOLや心理状態の悪化と密接に関連していることが示唆され、心不全患者に対する患者アウトカムを指標とした栄養介入が求められる。
The present study demonstrated that malnutrition in approximately half of patients with chronic heart failure (HF), and malnourished patients had low fatty acid and amino acid levels. Malnourished patients also exhibited reduced exercise tolerance and quality of life (QOL), as well as concurrent depressive symptoms. Patients with depressive symptoms and patients with reduced QOL were found to have significantly lower intake of grains, pulses/nuts, seaweed, meat, and eggs. We found that malnutrition and dietary habits was closely associated with poor clinical outcomes in patients with HF. Therefore, patient outcome-based nutritional intervention for HF patients is needed.
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