• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2017 Fiscal Year Annual Research Report

Analysis and application of lipid metabolisms in gut microorganisms for creation of novel functional lipids

Research Project

Project/Area Number 15H02441
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

小川 順  京都大学, 農学研究科, 教授 (70281102)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 後藤 剛  京都大学, 農学研究科, 准教授 (10550311)
岸野 重信  京都大学, 農学研究科, 助教 (40432348)
菅原 達也  京都大学, 農学研究科, 教授 (70378818)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Keywords腸内細菌 / 脂質代謝 / 乳酸菌 / 機能性脂質 / プロバイティクス
Outline of Annual Research Achievements

「機能性脂肪酸の選抜とデザイン」に関して、血糖値上昇抑制機能、抗炎症機能などを示す代謝物10-hydroxy-cis-12-octadecenoic acid,(HYA)に関し、HYAを構成脂肪酸として含有するトリアシルグリセロール(TG)をデザインし合成法を検討した。食品製造工程に使用可能なリパーゼに、植物油、遊離型のHYAを30%程度含有する遊離脂肪酸混合物を加え、ヘキサン存在下でアシル基転移反応を行った。Rhizomucour miehei由来の固定化リパーゼを用いた場合に高いアシル基転移活性を認め、至適条件下、反応後のTGにおけるHYA含有率は35%程度まで向上した。
「食事脂肪酸乳酸菌代謝物の生理機能解析」に関して、10-oxo-12-cis-octadecenoic acid(KetoA)のTransient receptor potential vanilloid 1 (TRPV1)を介したエネルギー代謝亢進作用を動物個体レベルで検討した。食餌誘導性肥満モデル動物であるC57BL/6マウスに対する10週間の混餌投与を行った結果、0.1% KetoA摂取群において、体重増加抑制・体脂肪蓄積抑制作用およびインスリンやレプチンなどの血中パラメータの改善が認められた。また、酸素消費量および直腸温の上昇が認められた。褐色脂肪組織などにおいてエネルギー消費に重要な脱共役タンパク質1(UCP1)発現量について検討したところ、KetoA摂取群において、鼠径部白色脂肪組織におけるUCP1発現量の増加が認められた。一方、TRPV1 ノックアウトマウスではKetoA摂取による上記の変化はいずれも認められなくなった。従って、KetoA摂取はTRPV1活性化を介してエネルギー消費を亢進させ、肥満に伴う代謝異常症の予防・改善作用を示すことが示唆された。

Research Progress Status

29年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

29年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (25 results)

All 2018 2017 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (9 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (10 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Invited: 8 results) Book (5 results)

  • [Int'l Joint Research] Aarhus Universitet/Technical University of Denmark(Denmark)

    • Country Name
      Denmark
    • Counterpart Institution
      Aarhus Universitet/Technical University of Denmark
  • [Journal Article] 腸内細菌が作る修飾脂肪酸について2018

    • Author(s)
      岸野重信, 小川 順
    • Journal Title

      化学工業

      Volume: 69 Pages: 7-13

    • DOI

      -

  • [Journal Article] α-Linolenic acid?derived metabolites from gut lactic acid bacteria induce differentiation of anti-inflammatory M2 macrophages through G protein-coupled receptor 402018

    • Author(s)
      Ohue-Kitano R.、Yasuoka Y.、Goto T.、Kitamura N.、Park S.-B.、Kishino S.、Kimura I.、Kasubuchi M.、Takahashi H.、Li Y.、Yeh Y.-S.、Jheng H.-F.、Iwase M.、Tanaka M.、Masuda S.、Inoue T.、Yamakage H/、Kusakabe T.、Tani F.、Shimatsu A.、Takahashi N.、Ogawa J.、Satoh-Asahara N.、Kawada T.
    • Journal Title

      The FASEB Journal

      Volume: 32 Pages: 304~318

    • DOI

      10.1096/fj.201700273R

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The anti-inflammatory effect of 10-oxo-trans-11-octadecenoic acid (KetoC) on RAW 264.7 cells stimulated with Porphyromonas gingivalis lipopolysaccharide2018

    • Author(s)
      Sulijaya B.、Takahashi N.、Yamada M.、Yokoji M.、Sato K.、Aoki-Nonaka Y.、Nakajima T.、Kishino S.、Ogawa J.、Yamazaki K.
    • Journal Title

      Journal of Periodontal Research

      Volume: 印刷中 Pages: 印刷中

    • DOI

      10.1111/jre.12564

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Supplemental feeding of a gut microbial metabolite of linoleic acid, 10-hydroxy-cis-12-octadecenoic acid, alleviates spontaneous atopic dermatitis and modulates intestinal microbiota in NC/nga mice2017

    • Author(s)
      Kaikiri Hiroko、Miyamoto Junki、Kawakami Takahiro、Park Si-Bum、Kitamura Nahoko、Kishino Shigenobu、Yonejima Yasunori、Hisa Keiko、Watanabe Jun、Ogita Tasuku、Ogawa Jun、Tanabe Soichi、Suzuki Takuya
    • Journal Title

      International Journal of Food Sciences and Nutrition

      Volume: 68 Pages: 941~951

    • DOI

      10.1080/09637486.2017.1318116

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 10-oxo-12(Z)-octadecenoic acid, a linoleic acid metabolite produced by gut lactic acid bacteria, enhances energy metabolism by activation of TRPV12017

    • Author(s)
      Kim Minji、Furuzono Tomoya、Yamakuni Kanae、Li Yongjia、Kim Young-Il、Takahashi Haruya、Ohue-Kitano Ryuji、Jheng Huei-Fen、Takahashi Nobuyuki、Kano Yuriko、Yu Rina、Kishino Shigenobu、Ogawa Jun、Uchida Kunitoshi、Yamazaki Jun、Tominaga Makoto、Kawada Teruo、Goto Tsuyoshi
    • Journal Title

      The FASEB Journal

      Volume: 31 Pages: 5036~5048

    • DOI

      10.1096/fj.201700151R

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 乳酸菌に特異な脂肪酸代謝と代謝産物の生理機能について2017

    • Author(s)
      岸野重信, 小川 順
    • Journal Title

      日本乳酸菌学会誌

      Volume: 28 Pages: 58-65

    • DOI

      -

  • [Journal Article] PPARα活性化による食後高脂血症改善作用と腸内細菌叢2017

    • Author(s)
      高橋信之, 上原万里子, 岸野重信, 小川 順, 河田照雄
    • Journal Title

      糖尿病診療マスター

      Volume: 15 Pages: 520-524

    • DOI

      -

  • [Journal Article] Synthesized enone fatty acids resembling metabolites from gut microbiota suppress macrophage-mediated inflammation in adipocytes2017

    • Author(s)
      Yang Ha-Eun、Li Yongjia、Nishimura Akira、Jheng Huei-Fen、Yuliana Ana、Kitano-Ohue Ryuji、Nomura Wataru、Takahashi Nobuyuki、Kim Chu-Sook、Yu Rina、Kitamura Nahoko、Park Si-Bum、Kishino Shigenobu、Ogawa Jun、Kawada Teruo、Goto Tsuyoshi
    • Journal Title

      Molecular Nutrition & Food Research

      Volume: 61 Pages: 1700064~1700064

    • DOI

      10.1002/mnfr.201700064

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 腸内細菌が作る機能性脂肪酸「HYA」の効果2017

    • Author(s)
      米島靖記, 岸野重信, 小川 順
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 37 Pages: 80-84

    • DOI

      -

  • [Presentation] 食・腸内細菌・健康の相関解明を目指した代謝物研究2018

    • Author(s)
      小川 順
    • Organizer
      近畿化学協会バイオ部会 平成29年度 第2回例会
    • Invited
  • [Presentation] 水酸化脂肪酸を構成脂肪酸として含有するトリアシルグリセロールの合成2018

    • Author(s)
      岸野重信、外山大地、嶋田 渉、小川 順
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
  • [Presentation] 水酸化脂肪酸をアシル基として有するトリアシルグリセロールの脱酸方法の検討2018

    • Author(s)
      外山大地、岸野重信、米島靖記、小川 順
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
  • [Presentation] Novel conjugated PUFAs produced by anaerobic bacteria via the biohydrogenation of C20 PUFAs2017

    • Author(s)
      Shigenobu Kishino, Kousuke Mihara, Jun Ogawa
    • Organizer
      2017 AOCS Annual Meeting
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Polyunsaturated Fatty Acid Saturation Metabolism of Gut Lactic Acid bacteria Affecting Host Health via Bio-active Fatty Acid Generation2017

    • Author(s)
      Jun Ogawa, Michiki Takeuchi, Shigenobu kishino
    • Organizer
      The 9th Asian Conference on Lactic Acid Bacteria
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 腸内細菌代謝と健康2017

    • Author(s)
      小川 順、竹内道樹、岸野重信
    • Organizer
      第5回がんと代謝研究会
    • Invited
  • [Presentation] 腸内細菌の脂質代謝を活用した新規機能性脂肪酸2017

    • Author(s)
      米島靖記、岸野重信、小川 順
    • Organizer
      第69回日本生物工学会大会
    • Invited
  • [Presentation] Enzymes from gut microorganisms involved in food component metabolism2017

    • Author(s)
      Jun Ogawa, Riku Usami, Michiki Takeuchi, Shigenobu Kishino
    • Organizer
      19th Japanese-German Workshop on Enzyme Technology
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Enzymes involved in polyunsaturated fatty acid saturation metabolism in lactic acid bacteria and its application for functional lipid synthesis2017

    • Author(s)
      Jun Ogawa, Michiki Takeuchi, Shigenobu Kishino, Yasunori Yonejima
    • Organizer
      Enzyme Engineering XXIV
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 食と腸内細菌が維ぐ健康2017

    • Author(s)
      小川 順、竹内道樹、安藤晃規、岸野重信
    • Organizer
      日本歯周病学会60周年記念京都大会
    • Invited
  • [Book] Hydratase, Dehydrogenase, Isomerase, and Enone Reductase Involved in Fatty Acid Saturation Metabolism" in Lipid Modification by Enzymes and Engineered Microbes2018

    • Author(s)
      Ogawa, J. M. Takeuchi, S. Kishino
    • Total Pages
      119-137
    • Publisher
      AOCS press
  • [Book] 「酵母菌・麹菌・乳酸菌の産業応用展開」 乳酸菌の脂肪酸変換機能とその産業利用2018

    • Author(s)
      小川 順, 岸野重信, 米島靖記
    • Total Pages
      193-200
    • Publisher
      シーエムシー出版
  • [Book] 「腸内細菌の応用と市場」 乳酸菌を利用した機能性脂肪酸2018

    • Author(s)
      米島靖記, 小川 順, 岸野重信
    • Total Pages
      38-46
    • Publisher
      シーエムシー出版
  • [Book] 「食と微生物の事典」乳酸菌による機能性脂肪酸生産2017

    • Author(s)
      岸野重信
    • Total Pages
      126-127
    • Publisher
      朝倉書店
  • [Book] 「食と微生物の事典」 腸内微生物の代謝2017

    • Author(s)
      岸野重信
    • Total Pages
      348-349
    • Publisher
      朝倉書店

URL: 

Published: 2018-12-17  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi