2018 Fiscal Year Final Research Report
Geographical and ecological study of fermented mare's milk in Mongolia
Project/Area Number |
15H02963
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Geography
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Research Institution | Meiji University |
Principal Investigator |
Yuki Morinaga 明治大学, 商学部, 専任教授 (20200438)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
高槻 成紀 明治大学, 研究・知財戦略機構, 研究推進員 (00124595)
尾崎 孝宏 鹿児島大学, 法文教育学域法文学系, 教授 (00315392)
河合 隆行 鳥取大学, 乾燥地研究センター, プロジェクト研究員 (20437536)
石井 智美 酪農学園大学, 農食環境学群, 教授 (50320544)
田村 憲司 筑波大学, 生命環境系, 教授 (70211373)
上村 明 東京外国語大学, 大学院総合国際学研究院, 研究員 (90376830)
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Research Collaborator |
Tada Yasuyuki
Ito Takehiko
Komiyama Hiroshi
Shinoda Masato
Tserenpurev Bat-Oyun
Tsuchiya Ryouta
Asano Maki
Takeuchi Naoko
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Project Period (FY) |
2015-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | 発酵馬乳(馬乳酒、アイラグ、クミス) / 発酵食品 / 微生物多様性 / Non Cow Milk / 伝統知 / モンゴル遊牧民 / 家畜福祉 / 博物館 |
Outline of Final Research Achievements |
In order to succeed the production method of Eurasian nomadic traditional food airag (fermented mare’s milk) that can been seen only in Mongolia for the present, the documentation of production methods and the ecological and socio-cultural survey of the region famous for airag were carried out. The Mogod County of the Bulgan Province became a famous region for airag production to meet the rapidly increased demand from cities during the 1980‘s. In Mogod, the mares were raised in extensive fertile pasturelands with a consideration of animal welfare, and the high quality airag with high nutrition and good fragrance was produced. Though it is difficult to transport airag a long distance to sell it as it is not pasteurized, it was shown that the value of EC (electric conductivity) can be used as the index of airag quality. For the succession of airag culture, the exhibition of our research achievements is being prepared at the Mogod County’s museum of the Mogod Cultural Center.
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Free Research Field |
自然地理学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
乾燥・寒冷というアネクメーネ近傍で数千年来続くモンゴル民族の遊牧生活で口伝されてきたアイラグの製法や文化を、その名産地において草原生態系・社会的背景・ウマの飼養方法・発酵過程 などの調査記録により残そうとする本研究は、人々の暮らしを支えてきた貴重な発酵食品(および微生物の多様性)を守るという学術的意義がある。 また、近年は都市人口が増加し地方でしか生産できない伝統食の需要が増加しているため、良質なアイラグの生産はカシミアと肉の売却に依存する地方の牧民に新たな収入の機会をもたらし経済振興につなげることができるため、アイラグ製法の普及により遊牧社会の健全な発展に寄与するという社会的意義も有する。
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