2018 Fiscal Year Final Research Report
Prevention of life-related diseases through synchronization of tissue clocks by eating timing
Project/Area Number |
16H04922
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Nagoya University |
Principal Investigator |
Oda Hiroaki 名古屋大学, 生命農学研究科, 准教授 (20204208)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | 時間栄養学 / 摂食タイミング / 肝臓時計 / 筋肉時計 / 脳時計 / 臓器間ネットワーク |
Outline of Final Research Achievements |
Nutrition, exercise and sleep are the key to good health. From the perspective of the biological clock, these three elements are considered to be integrablely controlled, revealing the molecular basis for normalizing metabolism and linking it to health through synchronization of the inter-organ clock network. In this study, I investigated breakfast skipping as an irregular feeding timing that can occur especially in humans. Breakfast skipping just delay the first meal for a few hours after rest, but metabolic abnormalities have been shown to occur in many human studies. In a breakfast skipping animal model fed a high-fat diet, it was revealed that the rhythm of the liver clock and liver lipid metabolism was delayed for several hours, leading to weight gain.
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Free Research Field |
時間栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
不規則な食生活をすると体調が崩れるなど、私たちは摂食タイミングの栄養学的重要性を認識しつつも、その影響を過小評価していた。生物時計を考えることで見える臓器間ネットワークは、健康を考える新しい視点として,健康はまずリズムからという考えを提案できる。本研究により、摂食タイミングの生物学的意義が明らかにされ、「何」を食べるかの研究に加え、「いつ」食べるかが、健康のための代謝のキー制御因子として働き、その作用機序の分子的基盤を確立することで、メタボリック・シンドロームや生活習慣病、筋萎縮・サルコペニアを予防するために食事指導の介入も可能になる。今回の研究では、その一端を明らかにすることができた。
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