2019 Fiscal Year Final Research Report
Fine chemical production from coffee grounds
Project/Area Number |
16K00616
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Environmental conscious materials and recycle
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Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
HARA Kiyotaka 静岡県立大学, 食品栄養科学部, 准教授 (40434378)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
関川 貴寛 静岡県立大学, 食品栄養科学部, 助教 (20511728)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | バイオリファイナリー / 麹菌 / 酵母 / コーヒー粕 / アスタキサンチン |
Outline of Final Research Achievements |
Coffee grounds are very attractive biomass for fine chemical production. Fungi can utilize coffee grounds using their hydrolyzing enzymes. In this study, Coffee grounds were used to produce an antioxidant, astaxanthin by Xanthophyllomyces dendrorhous after pretreatment by Aspergillus oryzae and Aspergillus niger.
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Free Research Field |
応用微生物学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日本では、コーヒー飲料製造工場やカフェ、近年ではコンビニエンスストアなどから大量のコーヒー抽出残渣(コーヒー粕)が排出されている。コーヒー抽出残渣の多くは廃棄物として処分されているので、廃棄量を削減するため、燃料化や堆肥化などの取り組みが行われている。本研究では、コーヒー抽出残渣からより付加価値の高い抗酸化物質であるアスタキサンチンを生産することに成功しており、環境負荷低減および健康増進という社会的意義がある。
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