• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2018 Fiscal Year Annual Research Report

Search and application of novel functional food and its components that prevent thrombosis caused by modern lifestyle

Research Project

Project/Area Number 16K00920
Research InstitutionTeikyo University

Principal Investigator

大藏 直樹  帝京大学, 薬学部, 准教授 (60349256)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 谷口 雅彦  大阪薬科大学, 薬学部, 教授 (00278590)
忍足 鉄太  帝京大学, 薬学部, 教授 (00279043)
大石 勝隆  国立研究開発法人産業技術総合研究所, 生命工学領域, 研究グループ長 (50338688)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Keywords血栓症 / 食品機能 / 生活習慣
Outline of Annual Research Achievements

現代の生活習慣によって乱れた血液凝固系が原因となって生じる血栓傾向を改善する新規食品機能成分を見出し、食生活からの血栓症の予防に応用することが本研究の目的である。今年度は、肥満・糖尿病マウスや高齢マウスでの検討に加え、睡眠障害マウスでの検討を進めた。
アシタバ黄汁を混餌で摂取させた肥満・糖尿病マウスや高齢マウスでは、肥満や加齢による血栓傾向を抑制することがわかった。これらの効果は黄汁中のカルコンの主成分であるキサントアンゲロールによる可能性が高い。アシタバ黄汁は本研究の目的である食生活からの血栓症の予防に応用できる可能性がある。
黒酢濃縮液や黒酢もろみ末については、これらを混餌で摂取させても肥満・糖尿病マウスや高齢マウスの血栓形成傾向へは影響しなかったが、in vitroの検討で黒酢もろみエタノール抽出物に血小板凝集抑制作用や血管内皮細胞からのPAI-1産生抑制作用が見られたため、これらの作用を指標に黒酢もろみ末抽出物を分画し機能性成分の探索を進めた。また、黒酢濃縮物の分画物については血液凝固反応を抑制したため、黒酢濃縮物の分画物中の機能性成分の探索も行った。研究期間中に成分の特定には至らなかったが分画物にも活性があったため、食生活からの血栓症の予防に黒酢もろみ末や黒酢濃縮液が応用できる可能性はある。
睡眠障害マウスについては、予備検討段階では血栓形成傾向が見られたが、その後の検討では明らかな血栓形成傾向が見られず、本研究のモデルマウスとして適切かどうか疑わしい結果となったため、このモデルを使った検討は断念した。また、加齢による血栓傾向を抑制する機能性成分の探索を短期間で進める目的で、加齢促進マウス(SAMマウス)での検討を進めたが、SAMマウスでは通常の高齢マウスで見られるような加齢による血栓傾向を示す血中因子の変化は見られなかった。

  • Research Products

    (11 results)

All 2019 2018

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results,  Open Access: 5 results) Presentation (5 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] Ashitaba (Angelica keiskei) Exerts Possible Beneficial Effects on Metabolic Syndrome.2019

    • Author(s)
      Ohkura N, Atsumi G, Uehara S, Ohkta M, Taniguchi M.
    • Journal Title

      OBM Integrative and Complementary Medicine

      Volume: 4(1) Pages: -

    • DOI

      10.21926/obm.icm.1901005

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Possible antithrombotic effects of Angelica keiskei (Ashitaba).2018

    • Author(s)
      Ohkura N, Atsumi G, Ohnishi K, Baba K, Taniguchi M.
    • Journal Title

      Die Pharmazie

      Volume: 73(6) Pages: 315-317

    • DOI

      10.1691/ph.2018.8370

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Ashitaba (Angelica Keiskei) Exudate Prevents Increases in Plasminogen Activator Inhibitor-1 Induced by Obesity in Tsumura Suzuki Obese Diabetic Mice.2018

    • Author(s)
      Ohta M, Fujinami A, Oishi K, Kobayashi N, Ohnishi K, Ohkura N.
    • Journal Title

      J Diet Suppl.

      Volume: 16(3) Pages: 331-344

    • DOI

      10.1080/19390211.2018.1458366

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Effects of Fermented Rice Vinegar Kurozu and Its Sediment on Inflammation-Induced Plasminogen Activator Inhibitor 1 (PAI-1) Increase.2018

    • Author(s)
      Ohkura N, Kihara-Negishi F, Fujii A, Kanouchi H, Oishi K, Atsumi G, Nagano M.
    • Journal Title

      Food and Nutrition Sciences

      Volume: 9(3) Pages: 235-246

    • DOI

      10.4236/fns.2018.93018

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] An in vitro screening study of food functions among vegetable cultivars consumed in Japan2018

    • Author(s)
      Ohkura N, Fujita R, Kanai R, Ishibashi K, Ueda H, Atsumi G.
    • Journal Title

      Am J Res Med Sci

      Volume: 3(1) Pages: 1-6

    • DOI

      10.5455/ajrms.20180126090406

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 明日葉黄汁粉末摂取による肥満マウスの皮下脂肪層に対する組織学的検討2018

    • Author(s)
      赤瀬智子、伊藤瑞季、大藏直樹、槇原弘子、福田真佑、矢野道子、伊吹愛
    • Organizer
      第25回日本未病システム学会学術総会
  • [Presentation] 血液凝固を阻害するポリフェノールの探索2018

    • Author(s)
      大藏直樹、金子広実、厚味厳一、谷口雅彦
    • Organizer
      日本生薬学会第65年会
  • [Presentation] 黒酢もろみ末エタノール抽出物および分画物の食品機能の評価2018

    • Author(s)
      大藏直樹、植木翔吾、原実之莉、西村魁人、石橋賢一、叶内宏明、藤井暁、長野正信、谷口雅彦、厚味厳一
    • Organizer
      第23回日本フードファクター学会、第12回日本ポリフェノール学会、第15回日本カテキン学会 合同学術集会
  • [Presentation] 黒酢もろみ末エタノール抽出物に含まれる機能性物質の探索2018

    • Author(s)
      西村魁人、植木翔吾、藤井暁、長野正信、叶内宏明、厚味厳一、大藏直樹
    • Organizer
      第5回時間栄養科学研究会
  • [Presentation] 黒酢もろみ末エタノール抽出物に含まれる機能性物質の探索2018

    • Author(s)
      西村魁人、植木翔吾、原実之莉、石橋賢一、藤井暁、長野正信、谷口雅彦、大藏直樹、厚味厳一
    • Organizer
      第19回 Pharmaco-hematologyシンポジウム
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 特許権2018

    • Inventor(s)
      大藏直樹、長野正信、橋口和典、藤井暁
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Patent Publication Number
      特開2018-118930

URL: 

Published: 2019-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi