• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2019 Fiscal Year Annual Research Report

生体情報の定量的分析による嚥下障害者のためのフードデザインプロトコルの策定

Research Project

Project/Area Number 17H02133
Research InstitutionUniversity of Yamanashi

Principal Investigator

鈴木 裕  山梨大学, 大学院総合研究部, 准教授 (40516928)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 増山 敬祐  山梨大学, 大学院総合研究部, 特任教授 (30181663)
阪田 治  東京理科大学, 工学部電気工学科, 准教授 (30391197)
谷本 守正  山梨大学, 大学院総合研究部, 教授 (60621323)
小谷 信司  山梨大学, 大学院総合研究部, 教授 (80242618)
高橋 真理  山梨大学, 大学院総合研究部, 臨床助教 (30622427)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Keywords嚥下評価 / 生体音 / 超音波動画像
Outline of Annual Research Achievements

本研究では,嚥下音による診断と超音波動画像による診断を組み合わせることで互いに特徴を互いに補完し合う,定量的手法による非侵襲スクリーニング診断装置を提案する。
前年度に引き続き,センサ(嚥下音・超音波)の形状と取り付け位置等の計測条件の最適化と信号処理の検討を行った
以下の①②③の3つのプロトタイプの開発を行った.
①嚥下音採取センサおよび嚥下音解析システム:各マイクロホンで得られる特徴を確認し,そこから最適なマイクロホン数と配置を検討するために主成分分析を行った。第一主成分に8チャンネルの6割の特徴をまとめ,出力することができた。大きな信号は第三主成分までとみえ,全体の特徴を表す信号が出力された。使用したマイクの組み合わせからチャンネルを減らして計測を行う際のマイクロホンの位置を決定することができた。
②超音波装置のセンサ条件および動画像解析システム:プローブの当て方(角度、圧力)により取得される動画像に差異が生じるため、動画像処理によりプローブの当て方を決定する手法を確立した。前年度までに動画像上における食道と食塊の分離、および食道と食塊の運動および流動特性を算出する方法を確立しており、本手法を組み合わせるにより、嚥下評価が行える目途が立った。
また、①嚥下音②超音波動画に加え筋電図の同時取得のためのシステム開発を行った。③超音波動画像に映り易い造影食材の開発および嚥下状態の違いを判定するための各種食材のプロトタイプを作製:超音波動画像に映り易い造影剤の精緻化を行った。

Research Progress Status

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和元年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (10 results)

All 2019

All Journal Article (8 results) (of which Peer Reviewed: 8 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Evaluation of Swallowing Capacity Based on Esophageal and Bolus Movements by Ultrasound Video Processing2019

    • Author(s)
      Yutaka SUZUKI, Osamu SAKATA, Morimasa TANIMOTO, Kyosuke HATSUSHIKA, Keisuke MASUAYMA and Masayuki MORISAWA
    • Journal Title

      Proc. SPIE 11071, Tenth International Conference on Signal Processing Systems

      Volume: 11071 Pages: 1-5

    • DOI

      10.1117/12.2516145

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 嚥下評価のためのOptical Flow法とStable Extremal Region法を用いた超音波動画像処理による食道壁と食塊の分類2019

    • Author(s)
      鈴木裕,初鹿恭介,増山敬祐,阪田治,谷本守正,森澤正之
    • Journal Title

      電気学会論文誌C

      Volume: 139巻5号 Pages: 603-608

    • DOI

      10.1541/ieejeiss.139.603

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Classification of esophageal and bolus movements for evaluation of swallowing function by ultrasound video processing using optical flow and stable extremal region method2019

    • Author(s)
      Yutaka SUZUKI, Kyosuke HATSUSHIKA, Keisuke MASUYAMA, Osamu SAKATA, Morimasa TANIMOTO, Masayuki MORISAWA
    • Journal Title

      Electron Comm Jpn.

      Volume: 139巻5号 Pages: 19-26

    • DOI

      10.1002/ecj.12201

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Auscultating Diagnosis Support System by Using Self-Organizing Map II2019

    • Author(s)
      Yutaka SUZUKI, Osamu SAKATA, Shun’ichi IMAMURA, Shuichiro ENDO, Keisuke MASUYAMA and Masayuki MORISAWA
    • Journal Title

      Proc. of the 7th IIAE International Conference on Intelligent Systems and Image Processing 2019

      Volume: 5 Pages: 325-329

    • DOI

      10.12792/icisip2019.061

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Determining the Influence of Viscosity on Quantitative Indicators of Swallowing Function Using Ultrasound Video Processing2019

    • Author(s)
      Takato MATSUZAKI, Yutaka SUZUKI, Morimasa TANIMOTO, Keisuke MASUYAMA, Mari TAKAHASHI, Motoki ARAKAWA, Osamu SAKATA, Masayuki MORISAWA
    • Journal Title

      Proc. of IEEE GCCE 2019

      Volume: 5 Pages: 937-941

    • DOI

      10.1109/GCCE46687.2019.9015455

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Temporal Change by Measurement of Swallowing Sound2019

    • Author(s)
      Shun MARUYAMA, Yutaka SUZUKI, Morimasa TANIMOTO, Keisuke MASUYAMA, Mari TAKAHASHI, Osamu SAKATA, Motoki ARAKAWA, Masayuki MORISAWA
    • Journal Title

      Proc. of IEEE GCCE 2019

      Volume: 5 Pages: 932-936

    • DOI

      10.1109/GCCE46687.2019.9015630

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Examination of Image Processing Method and Image Selection Method for Region of Interest Extraction in an Ultrasound Moving Image for Swallowing Evaluation2019

    • Author(s)
      Takato MATSUZAKI, Yutak SUZUKI, Morimasa TANIMOTO, Keisuke MASUYAMA, Mari TAKAHASHI, Osamu SAKATA and Masayuki MORISAWA
    • Journal Title

      Journal of Signal Processing

      Volume: 5 Pages: 235-242

    • DOI

      10.2299/jsp.23.285

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Multi-Channelization Analytical Method of Swallowing Sounds for Swallowing Evaluation, Journal of Signal Processing2019

    • Author(s)
      Shun MARUYAMA, Yutaka SUZUKI, Morimasa TANIMOTO, Keisuke MASUYAMA, Mari TAKAHASHI, Osamu SAKATA, Masayuki MORISAWA
    • Journal Title

      Journal of Signal Processing

      Volume: 5 Pages: 277-283

    • DOI

      10.2299/jsp.23.277

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 嚥下評価へ向けた嚥下物量の違いによる食道部超音波動画像抽出要素への影響2019

    • Author(s)
      松崎天斗, 鈴木裕, 丸山駿, 志村奈緒人, 谷本守正, 増山敬祐, 高橋真理, 阪田治, 森澤正之
    • Organizer
      第39 回日本生体医工学会甲信越支部大会
  • [Presentation] 嚥下音解析における多チャンネル化の有効性についての検討2019

    • Author(s)
      丸山 駿,鈴木 裕,志村奈緒人,松崎天斗,谷本守正,増山敬祐,高橋真理,阪田 治,森澤正之
    • Organizer
      第39 回日本生体医工学会甲信越支部大会

URL: 

Published: 2021-01-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi