2019 Fiscal Year Final Research Report
The build-up study on the functionality of medicinal mushroom Ganoderma lingzhi based on Japanese genomic editing technology
Project/Area Number |
17H03845
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Wood science
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
中村 崇裕 九州大学, 農学研究院, 教授 (10464398)
大貫 宏一郎 近畿大学, 産業理工学部, 教授 (50378668)
松本 雅記 九州大学, 生体防御医学研究所, 准教授 (60380531)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 霊芝 / キノコ / メタボロミクス / 分析 / トリテルペノイド / 成長段階 / 機能性食品 / 生薬 |
Outline of Final Research Achievements |
Reishi (Ganoderma lingzhi) is reported to contain hundreds of kinds of triterpenoids, but due to the enormous variety, each component is necessarily very limited amount. Therefore, in order to improve the production of G. lingzhi triterpenoids by genome editing, we attempted a comprehensive analysis method of triterpenoids derived from G. lingzhi and quantification using LC-MS/MS (MRM: multiple reaction monitoring). The G. lingzhi triterpenoids analytical method was successfully established. In addition, by measuring the α-glucosidase inhibitory activity at each growth stage of G. lingzhi, it was found that the activity changed depending on the growth stage and that the fruiting body was not maximally active. This suggests that mature fruiting bodies are not always necessary when considering the functionality of G. lingzhi.
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Free Research Field |
木材化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究により構築されたトリテルペノイドの分析条件は、これまでその含有量が微量で単離が難しかった霊芝トリテルペノイドの定量分析を可能にした。また、この分析方法は、霊芝の品質管理方法として利用可能であり、市場の霊芝の品質向上、および評価項目の明確化による霊芝の機能性成分を指標とした育種促進につながる。また、α-グルコシダーゼ阻害活性が菌糸体の状態でも成熟した子実体と同等であったことから、これまでのように長い時間をかけて子実体に成長させる必要がなく、成長途中で収穫することで、霊芝の機能性成分を効率的に獲得できることが示された。
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