2019 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the inhibitory effect of soy isoflavones on cancer stem cells and a new approach towards cancer treatment
Project/Area Number |
17K00857
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | The University of Tokushima |
Principal Investigator |
SHUTO Emi 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(医学域), 講師 (10512121)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
酒井 徹 徳島大学, 大学院医歯薬学研究部(医学域), 教授 (40274196)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 大豆イソフラボン / 癌幹細胞 |
Outline of Final Research Achievements |
Chronic inflammation associated with T cell activation is a major cause of the development of metabolic syndrome, and at the same time contributes to activation of oncogenes and the onset and progression of cancer. So far, we have investigated the effects of soy isoflavones on immune cells and metabolic pathologies, this study attempted to clarify the effects of soy isoflavones on cancer metabolism and cancer immunity. We focused on how soy isoflavones effect in cancer stem cells. As a result of examination using the three-dimensional culture spheroid method, it was found that soy isoflavone genistein significantly inhibits spheroid formation. In this study, it was suggested that genistein is involved in cancer metabolism.
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Free Research Field |
栄養免疫
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
従来の抗癌剤を使用しても、臨床画像では指摘できないレベルで治療抵抗性の癌細胞が残存し、再発を誘導する。この癌細胞が幹細胞と似た性質を持つことから癌幹細胞として知られており、これを制御することが重要である。本研究は、癌幹細胞に注目し、大豆イソフラボンの作用機序を解明し、癌代謝及び癌免疫への作用を検証する。さらに、他の抗癌剤との併用をin vivoを含めて検討することを通じて、副作用が少ない食品機能成分の癌治療への参画といった創薬的な新しい可能性を検証する。
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