2018 Fiscal Year Final Research Report
Development of analytical method for quality assesment of food using response factors based on qNMR
Project/Area Number |
17K15496
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Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Research Field |
Environmental and hygienic pharmacy
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Research Institution | National Institute of Health Sciences |
Principal Investigator |
Nishizaki Yuzo 国立医薬品食品衛生研究所, 食品添加物部, 研究員 (50745172)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | 相対感度係数 / 相対モル感度 / 定量用標品 / 標準物質 / クロマトグラフィー / 定量NMR |
Outline of Final Research Achievements |
Using quantitative NMR (qNMR), relative molar sensitivity (RMS) of an analyte to a substitute reference material (S-RM) under defined chromatographic conditions was determined. The RMS value was applied to chromatographic quantitation for natural food additives and processed foods. The quantitative values obtained from the chromatography using S-RM (internal calibrant) and its RMS value agreed with those obtained via qNMR or calibration curve method.
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Free Research Field |
環境・衛生系薬学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
定量用標品の入手が困難、安定性に懸念があるといった理由から、試料中の含量モニタリングが困難であった分析種の定量への展開が期待できた。 1種類の基準物質に対する、さまざまな分析種のRMSを蓄積すれば、それぞれの定量用標品を用意することなく、正確な一斉分析法が構築可能である。さらに、①選択した基準物質、②RMS、③RMS算出時のクロマトグラフィー条件の情報を周知すれば、公的な試験法としての運用が期待できた。
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