• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2008 Fiscal Year Final Research Report

Development of Therapeutic Cooking Program for Elderly People to Support Independence and Relief of Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 18500645
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionKyoto University of Education

Principal Investigator

YUKAWA Natsuko  Kyoto University of Education, 教育学部, 准教授 (40259510)

Project Period (FY) 2006 – 2008
Keywords高齢者 / 調理 / 料理療法 / 医療・福祉 / 認知症 / アクティビティ / グループホーム / リハビリテーション
Research Abstract

料理活動は、人をいきいきさせ、豊かな人間関係を構築し、自立支援や認知症周辺症状緩和等、高齢者の生活の質(QOL)の向上を期待できる。認知症高齢者でも適切な支援があれば料理活動の継続が可能である。本研究では、このような料理活動を支援する方法論を確立するため、高齢者施設における介入調査およびグループホームにおける料理活動の実態調査を行い、認知症高齢者に適切な支援方法や料理活動の内容を明らかにした。

  • Research Products

    (7 results)

All 2009 2008 2007 Other

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (3 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 高齢者を対象とした食育-認知症予防の料理術-2009

    • Author(s)
      湯川夏子
    • Journal Title

      冷凍 (印刷中)

  • [Journal Article] 料理活動をケアプランにつなげて認知症高齢者のADLが向上した一事例2009

    • Author(s)
      湯川夏子、前田佐江子、平嶺富美子、大垣まり子、益永万理
    • Journal Title

      認知症ケア事例ジャーナル 1巻4号

      Pages: 479-485

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 高齢者施設における「料理療法」の試み-片麻痺認知症高齢者を対象とした事例報告-2008

    • Author(s)
      湯川夏子、我如古菜月、明神千穂、前田佐江子、平嶺富美子
    • Journal Title

      京都教育大学紀要 112巻

      Pages: 99-109

  • [Presentation] 片麻痺認知症高齢者に対する「料理療法」の試みとその効果~栄養教育への接続をめざして2008

    • Author(s)
      明神千穂
    • Organizer
      第55回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      鎌倉女子大学
    • Year and Date
      2008-09-06
  • [Presentation] 認知症高齢者に対する「料理療法」実施料理内容の検討2008

    • Author(s)
      湯川夏子
    • Organizer
      日本調理科学会平成20年大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園大学
    • Year and Date
      2008-08-30
  • [Presentation] 高齢者施設における「料理療法」の試み-片麻痺認知症高齢者を対象とした事例報告-2007

    • Author(s)
      湯川夏子
    • Organizer
      創立40周年日本調理科学会平成19年度大会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2007-08-31
  • [Remarks] 朝日新聞2008年4月25日朝刊(関東版)「料理に生きがい広がる輪」取材協力

URL: 

Published: 2010-06-10   Modified: 2016-04-21  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi