2020 Fiscal Year Final Research Report
Crystallization and crystallography of proteins at in vivo salt concentrations
Project/Area Number |
18K04960
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 30010:Crystal engineering-related
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Research Institution | The University of Tokushima |
Principal Investigator |
SUZUKI Yoshihisa 徳島大学, 大学院社会産業理工学研究部(理工学域), 准教授 (60325248)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
佐藤 正英 金沢大学, 総合メディア基盤センター, 教授 (20306533)
佐崎 元 北海道大学, 低温科学研究所, 教授 (60261509)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | ニワトリ卵白リゾチーム / グルコースイソメラーゼ / 液液相分離 / 平均二乗変位 / 沈殿剤フリー / 生理食塩水 / 分子クラウディング |
Outline of Final Research Achievements |
We have clarified significant structure changes in three-dimensional structure of protein molecules in crystals from different growth conditions. We studied effects of the difference in precipitant condition on the structure, and published papers on the result. In addition, in dilute precipitant conditions, liquid-liquid phase separation frequently occurred during centrifugal concentration of solutions. In the dense liquid phase after the separation, nucleation and growth of crystals occurred very rapidly. Growth rates of obtained crystals in the dense liquid were at least an order of magnitude faster than those in conventional salting-out conditions. In spite of such very rapid processes, maximum resolution limits of obtained crystals were very high (less than 0.1 nm, for instance).
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Free Research Field |
結晶成長
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
結晶化条件の違いによって、タンパク質分子の構造が有意に違うということは、創薬等で、生体内の条件下での結晶化が必要とされることを意味する。病因タンパク質の3次元立体分子構造をもとにした特効薬の開発、いわゆるStructrue based drug designでは、そのプロセスで0.15 nmの回折分解能を持つ高品質結晶が要求される。しかし、本研究において、生理食塩水程度の塩濃度における結晶の構造解析、その分解能よりもはるかに大きな構造変化があることが分かった。 本研究では、塩濃度の違いによって明白な構造変化を明らかにし、かつ従来であれば結晶化できないような低塩濃度における結晶化手法を確立した。
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