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2009 Fiscal Year Self-evaluation Report

The inhibitory mechanism of carbon dioxide in blackening of crustacean induced by melanin-producing enzymes and development of anti-blackening technology

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 19208020
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Fisheries chemistry
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

HIRATA Takashi  Kyoto University, 大学院・農学研究科, 教授 (40273495)

Project Period (FY) 2007 – 2010
Keywords甲殻類 / 黒変 / メラニン / 包装 / エビ
Research Abstract

甲殻類の黒変(メラニン生成)は、主としてヘモシアニン画分に存在するフェノールオキシダーゼ(PO)様活性により進行すること、またPO様活性は二酸化炭素により阻害できることをすでに明らかにしてきた。そこで、ポストハーベストにおけるPO様活性の発現機構、二酸化炭素が甲殻類(特にエビ類)の黒変、およびそれにともなうその他の品質変化を抑制する機構を明らかにし、その品質を高度に保持する新技術を開発することを目的とする。具体的には以下のようである。
(1)PO様活性の本体および活性化機構の解明、また二酸化炭素によるPO様活性阻害の機構を明らかにする。
(2)二酸化炭素下でも栄養価、機能性などが保持されているか否か明らかにする。
(3)二酸化炭素下では有害な物質の生成がなく、また食中毒菌の増殖が抑制されることを確認する。
(4)流通条件での試験を行い、品質保持効果を検証する

  • Research Products

    (11 results)

All 2010 2009 2008 Other

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (3 results) Book (4 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] Current challenges in understanding melanogenesis : bridging chemistry, biological control, morphology, and function2009

    • Author(s)
      Simon JD, Peles D, Wakamatsu K, Ito S.
    • Journal Title

      Pigment Cell Melanoma Res 22

      Pages: 563-579

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 凍結解凍後のエビ類における黒色化の防除策2009

    • Author(s)
      足立亨介
    • Journal Title

      冷凍 (冷凍空調学会誌) 84

      Pages: 41-44

  • [Presentation] Effects of carbon dioxide on postharvest blackening of Alaskan Pink Shrimp Pandalus eous2009

    • Author(s)
      T. Hirata, T. Sugawara, T. Ayaki, M. Tanaka, K. Hirose
    • Organizer
      5th World Fisheries Congress
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2009-10-23
  • [Presentation] エビに付着した腸炎ビブリオ菌のCO2を利用した増殖抑制に関する予測微生物学的研究2009

    • Author(s)
      伊藤友樹, 牧野義雄, 大下誠一, 川越義則, 川渕幸映, 平田孝
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2009年合同大会
    • Place of Presentation
      東京大学教養学部
    • Year and Date
      2009-09-18
  • [Presentation] ホッコクアカエビの黒変におよぼす二酸化炭素の影響2009

    • Author(s)
      大友良祐, 若木良大, 菅原達也, 平田孝, 綾木毅, 田中幹雄, 広瀬和彦
    • Organizer
      日本包装学会第18会年次大会
    • Place of Presentation
      東京大学弥生講堂
    • Year and Date
      2009-07-09
  • [Book] Seafood Safety and Quality(Blackspot development on crustaceans during storage)2010

    • Author(s)
      Kohsuke Adachi, Takashi Hirata
    • Publisher
      Blackwell Publisher(in press)
  • [Book] 水産物の色(食品の創造 安達修二編 第3章)2008

    • Author(s)
      平田孝
    • Total Pages
      62-79
    • Publisher
      京都大学学術出版会
  • [Book] メラニン色素の化学(平田孝・菅原達也編, 水産物の色素)2008

    • Author(s)
      伊藤祥輔, 若松一雅
    • Total Pages
      41-57
    • Publisher
      恒星社厚生閣
  • [Book] メラニン生成による甲殻類の黒変と品質(平田孝・菅原達也編, 水産物の色素)2008

    • Author(s)
      平田孝, 足立亨介
    • Total Pages
      58-69
    • Publisher
      恒星社厚生閣
  • [Remarks]

    • URL

      http://www.bioproducts.marine.kais.kyoto-u.ac.jp/

  • [Remarks]

    • URL

      http://www.jimu.kais.kyoto-u.ac.jp/wiki-gakugai/index.php?plugin=attach&refer%B9%AD%CA%F3%B0%D1%B0%F7%B2%F1%A1%A6%B8%A6%B5%E6%B0%C6%C6%E2PDF%2F4%B1%FE%CD%D1%C0%B8%CA%AA%B2%CA%B3%D8%C0%EC%B9%B6&openfile%B3%A4%CD%CE%C0%B8%CA%AA%C0%B8%BB%BA%CD%F8%CD%D1%B3%D8_new.pdf

URL: 

Published: 2011-06-18   Modified: 2016-04-21  

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