2008 Fiscal Year Final Research Report
Formation of Nanocrystalline Structure on the Metal Surface Layer and its Enhancement by Cutting-Frictional Stir Burnishing Combined Process
Project/Area Number |
19360060
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Production engineering/Processing studies
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture and Technology |
Principal Investigator |
SASAHARA Hiroyuki Tokyo University of Agriculture and Technology, 大学院・共生科学技術研究院, 准教授 (00205882)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
TSUTSUMI Masaomi 東京農工大学, 大学院・共生科学技術研究院, 教授 (90108217)
RYUTA Sato 東京農工大学, 大学院・共生科学技術研究院, 助教 (60376861)
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Research Collaborator |
KIUCHI Satoshi 東京農工大学, 大学院・生物システム応用科学府, 博士前期課程
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Project Period (FY) |
2007 – 2008
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Keywords | 切削 / 工具 / 摩擦攪拌バニシング / 表面改質 / ナノ結晶 / 耐食性 |
Research Abstract |
優れた形状創成能力を有するエンドミル形状工具による切削加工と同時に, 切削面のごく表層を積極的に摩擦攪拌することにより, 圧縮残留応力の付与と数十ナノメータレベルまでの結晶微細化を行い, 強度, 耐疲労破壊性, 耐食性, 耐摩耗性に優れた機能表面を創成する新たな加工法の開発に関する研究を行った.
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