2008 Fiscal Year Final Research Report
Study on correlation between browning of mizuna and phenolic-related enzymes
Project/Area Number |
19700581
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Eating habits, studies on eating habits
|
Research Institution | Chubu University |
Principal Investigator |
KIHARA Tomoko Chubu University, 応用生物学部, 助教 (10399016)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Keywords | 水菜 / 褐変 / ポリフェノール / ポリフェノールオキシダーゼ / ペルオキシダーゼ / フェニルアラニンアンモニアリアーゼ |
Research Abstract |
近年カット野菜としての消費が増えている水菜について,品質劣化要因である褐変に関わると予想される3つの酵素(ポリフェノールオキシダーゼ,ペルオキシダーゼ,フェニルアラニンアンモニアリアーゼ)がどのように褐変に寄与しているかを調べた.活性化処理をしたポリフェノールオキシダーゼの活性が褐変度と高い相関を示し,ポリフェノールオキシダーゼの活性化抑制や活性阻害が褐変の抑制に効果的である可能性が示唆された.
|
Research Products
(1 results)