2008 Fiscal Year Final Research Report
The effect of wine polyphenol for Alzheimer's disease
Project/Area Number |
19890083
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Young Scientists (Start-up)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Research Field |
Neurology
|
Research Institution | Kanazawa University |
Principal Investigator |
HAMAGUCHI Tsuyoshi Kanazawa University, 附属病院, 助教 (70452109)
|
Project Period (FY) |
2007 – 2008
|
Keywords | アルツハイマー病 / ワインポリフェノール / アミロイドβ |
Research Abstract |
赤ワインポリフェノールのアルツハイマー病(AD)に対する効果を検討するため、ADモデルマウスに赤ワインポリフェノールの1 種であるケルセチンを経口投与した。ケルセチン投与によって、AD モデルマウスの体重は増加したが、生存率、運動機能、認知機能、脳病理でのAD 変化に有意な差を認めず、ケルセチン経口投与によるAD 治療は難しいものと考えられた。
|