2023 Fiscal Year Final Research Report
Mechanisms of low protein adaptation in human populations
Project/Area Number |
19H03315
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 45060:Applied anthropology-related
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Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
Umezaki Masahiro 東京大学, 大学院医学系研究科(医学部), 教授 (30292725)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
須田 亙 国立研究開発法人理化学研究所, 生命医科学研究センター, チームリーダー (20590847)
高安 伶奈 東京大学, 大学院医学系研究科(医学部), 助教 (20814833)
平山 和宏 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 教授 (60208858)
冨塚 江利子 新潟薬科大学, 薬学部, 准教授 (90313098)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 栄養適応 |
Outline of Final Research Achievements |
It is known that there are human populations who, despite having an extremely low protein intake, do not exhibit clinical symptoms associated with protein deficiency. This phenomenon is referred to as 'low-protein adaptation.' In this research project, we investigated the role of gut microbiota in nutritional adaptation by studying people living in the highlands of Papua New Guinea, as well as those residing in northern Laos and rural agricultural and fishing villages in Japan. Additionally, we examined the establishment of a protocol for the IAAO (Indicator Amino Acid Oxidation) method to evaluate individual protein requirements and conducted animal experiments by transplanting feces from 'low-protein model mice.'"
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Free Research Field |
人類生態学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
私たちが食べるものは、消化、吸収、代謝、排泄されることで、生命の維持に寄与している。本研究の成果は、このプロセスが消化管内に存在する細菌によって修飾されうること、すなわち、どのような腸内細菌をもつかによって、同じものを食べても個人の栄養状態・健康状態は違ったものになりうることを示すものである。腸内細菌による栄養の修飾は、自然の優先する社会に生きていた人類にとっては当たり前のものだったのかもしれない。現代社会に生きる人類が直面する健康問題のいくつかは、腸内細菌叢の栄養修飾にかかわる私たちの理解不足に起因するのではないか。
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