2021 Fiscal Year Final Research Report
Molecular biological study on the virulence property of Campylobacter based on the infection biology
Project/Area Number |
19K06432
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 42020:Veterinary medical science-related
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Research Institution | National Institute of Health Sciences |
Principal Investigator |
Asakura Hiroshi 国立医薬品食品衛生研究所, 食品衛生管理部, 部長 (40370936)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
中村 寛海 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 微生物部, 主幹研究員 (00332445)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | カンピロバクター / 食中毒 / NGS解析 |
Outline of Final Research Achievements |
Here we investigated the dynamics of genetics and microbiota in humans following infection with Campylobacter jejuni to better understanding its pathogenesis in human. Metagenomic analyses suggested less impact of the Campylobacter infection on the microbiota composition. Whole genome sequencing analysis of the causative C. jejuni isolates revealed genomic variations even in the case with identical source, suggesting in vivo genomic alteration during infection. Transcriptome analyses showed that increased expression of a series of bacterial genes both in humans and in vitro cell culture, which were considered to be one of the hallmark for the development of Campylobacter infection in humans.
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Free Research Field |
微生物学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食品媒介性に多発するカンピロバクターによる感染における細菌側因子の挙動に着目した検討を進めた。同研究を通じ、本菌感染に伴う菌叢への影響は大きくはない可能性が示唆され、菌叢管理による本菌感染症対策の効果は限定的と推察された。また、食中毒原因菌株のSNP解析結果から、食中毒事例における原因菌株の同一性を判断する上での指標となるSNP数に関する知見を得ることができ、本菌による食中毒時の集団感染であるかを見極める際の根拠として活用するための基礎的知見を収集できた。Transcriptome解析では本菌感染時の機能性が示唆される遺伝子群をスクリーニングでき、診断等でのマーカーとしての活用が期待される。
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