2021 Fiscal Year Final Research Report
Food Allergy Prevention Effects of Edible Canna Starch and Its Influence on Immune Function
Project/Area Number |
19K11654
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Chubu University |
Principal Investigator |
Tanaka Mamoru 中部大学, 応用生物学部, 講師 (00612350)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
呂 鋭 中部大学, 応用生物学部, 講師 (80381862)
渡邊 浩幸 高知県立大学, 健康栄養学部, 教授 (30369425)
竹井 悠一郎 高知県立大学, 健康栄養学部, 講師 (10711377)
吉本 好延 聖隷クリストファー大学, リハビリテーション学部, 教授 (60627371)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | カンナデンプン / Ⅰ型アレルギー / 腸内環境 / IgE産生能 / タイトジャンクション / マウス |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we investigated the effects of canna starch intake in a murine food allergy model. The following items were evaluated: (1) anaphylactic symptoms using rectal temperature as an index; (2) ability to produce various antibodies; (3) intestinal environment; (4) intestinal barrier function; (5) OVA uptake; and (6) tight junction (TJ)-related protein expression in the jejunum. Results suggest that canna starch supplementation in a murine food allergy model leads to suppression of anaphylactic symptoms through suppression of OVA-specific IgE production, improvement of the intestinal environment, and a reduction in allergen uptake by increasing the intestinal barrier function.
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Free Research Field |
食品免疫学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日本を含む先進国では,食物アレルギーや花粉症を呈するⅠ型アレルギー疾患の有症率が増加しており,深刻な社会問題となっている。本研究より,カンナデンプンの機能と免疫疾患に関する影響とその仕組みの一端が明らかとなった。今後,さらに研究を進めていくことにより,日常の食生活からの食物アレルギー等を予防およびアレルギーの発症を抑制する創薬や新たな機能性食品の創出に貢献できると考えている。
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