2020 Fiscal Year Final Research Report
The role of fatty acid metabolism in the pathogenesis of glucose intolerance
Project/Area Number |
19K23999
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Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
0904:Internal medicine of the bio-information integration and related fields
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Research Institution | Kyoto Prefectural University of Medicine |
Principal Investigator |
Nakanishi Naoko 京都府立医科大学, 医学部附属病院, 専攻医 (40843446)
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Project Period (FY) |
2019-08-30 – 2021-03-31
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Keywords | リピドミクス / 糖代謝異常 / メタボロミクス / 水溶性食物繊維 / 高ショ糖食 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we investigated how dietary changes alter the profiles of metabolites and fatty acids in the stool and body and affect glycolipid metabolism in mice using gas chromatography. Administration of inulin, a soluble dietary fiber, increased short-chain fatty acids of acetic acid and propionic acid and succinic acid in feces and postprandial portal vein blood. In the inulin group, although body weight did not change,visceral fat mass was reduced and glucose metabolism was improved. Next, compared with mice fed a high-fat, high-sucrose diet, mice fed with maltodextrin, which contained the same amount of calorie and fat but less sucrose, showed a clear improvement in fatty liver and insulin sensitivity. This study clarified the effects of dietary changes on the disposition of metabolites and fatty acids and on glycolipid metabolism.
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Free Research Field |
内分泌・代謝
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年腸内細菌が全身に及ぼす影響は国内外で注目されており、慢性炎症とインスリン抵抗性に腸内細菌が関与していることが明らかになっている。また、腸内細菌の発酵による産生される短鎖脂肪酸には多様な生理作用があることが報告されている。本研究では水溶性食物繊維や高ショ糖食が及ぼす糖脂質代謝への影響を、リピドミクスとメタボロミクスを用いたマウス実験により検討した。水溶性食物繊維による腸内代謝産物の変化と脂肪組織に及ぼす影響および糖代謝改善効果、ショ糖の減量による脂肪肝とインスリン感受性の改善効果が明らかとなった。脂肪酸の動態を含め、食事療法による糖尿病発症予防機構について新たな知見が得られた。
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