2008 Fiscal Year Annual Research Report
食品香気成分と心身ストレス及び情動制御に関する研究
Project/Area Number |
20300246
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Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
横越 英彦 University of Shizuoka, 食品栄養科学部, 教授 (70109320)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
寺島 健彦 浜松大学, 健康科学部, 助教 (00398356)
早瀬 和利 愛知教育大学, 教育学部, 教授 (10144180)
新保 真理 埼玉県立大学, 保健医療福祉学部, 講師 (20300139)
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Keywords | 柑橘香気成分 / 抗ストレス / 情動解析 / 緑の香り / アロマテラピー / ハーブエキス |
Research Abstract |
柑橘香気成分の脳内神経伝達物質放出制御に関する研究 脳切片浸漬法を用いて、ストレス負荷による細胞外の神経伝達物質の変動を解析した。足裏電気刺激により、扁桃体からの5-HT放出は抑制され、レモン精油は、この変化を改善した。ただし、この作用は、s-リモネンよりs-ペリリルアルコールの方が強かった。 「緑の香り」成分の脳内神経伝達物質放出制御に関する研究 脳微小透析法(Brain Microdialysis)による解析と、脳切片灌流法(Superfusion)による解析を行った。植物表皮揮発物をラットにかがせることにより、脳の幾つかの部位モノアミン量を測定した。また、植物に含まれる香気成分を分析した結果、pentanal, hexanal, acetic acid, 1,4-bis(1, 1-dimethylethyl)benzene, 2H-pyran-2-one, tetrahydro-6,6-dim, pentane, noneralなど多く存在する。量的に多いhexanalについて検討した。脳切片灌流法(Superfusion)にて、hexanalの投与量と神経伝達物質(ドーパミン)の放出量との相関を解析した。Hexanalのこの作用について、GABAレセプターなどの関与を検討した。これらの生理作用が明確になれば、植物の香りを利用した抗ストレス・リラクゼーション効果を持つ素材としての利用が考えられる。 その他の品香気成分の脳内神経伝達物質放出制御に関する研究 現在、検討中の各種食品香気成分(例えば、ラベンダー、ジャスミン、2-フェニルエタノール、ダマセノンなど)の脳内神経伝達物質への影響を解析している。
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Research Products
(20 results)
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[Journal Article] Effect of quantity and quality of dietary protein on choline acetyltransferase and nerve growth factor, and their mRNAs in the cerebral cortex and hippocampus of rats.2009
Author(s)
Tujioka, K., Shi, X., Ohsumi M., Tuchiya, T., Hayase, K., Uchida, T., Ikeda, S., Morishita, A., Yokogoshi, H.
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Journal Title
Amino. Acids 36(1)
Pages: 13-9
Peer Reviewed
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[Journal Article] Theanine, γ-glutamylethylamide, a unique amino acid in tea leaves, modulates neurotransmitter concentrations in the brainstriatum interstitium in conscious rats.2009
Author(s)
Yamada, T., Terashima, T., Kawano, R., Furuno, R., Okubo, T., Juneja, L. . R., Yokogoshi, H.
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Journal Title
Amino. Acids 36(1)
Pages: 21-7
Peer Reviewed
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[Journal Article] Effect of flavor components in lemon essential oil on physical or psychological stress.2008
Author(s)
Fukumoto, S., Morishita, A., Furutachi, K., Terashima, T., Nakayama, T., Yokogoshi, H.
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Journal Title
Stress & Health 24
Pages: 3-12
Peer Reviewed
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[Journal Article] Ookawa, K., Mochizuki, K., Yokogoshi, H. : Effect of repeated stress in early childhood on the onset of diabetes mellitus in male Spontaneously Diabetic Torii rats.2008
Author(s)
Ookawa, K., Mochizuki, K., Yokogoshi, H.
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Journal Title
J. Vet. Med. Sci. 70(2)
Pages: 145-151
Peer Reviewed
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[Journal Article] Effects of theanine, a unique amino acid in tea leaves, on memory in a rat behavioral test.2008
Author(s)
Yamada, T., Terashima, T., Okubo, T., Juneja, L. R., Yokogoshi, H.
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Journal Title
Biosci. Biotechnol. Biochem. 72(5)
Pages: 1356-1359
Peer Reviewed
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[Journal Article] Administration of theanine, a unique amino acid in tea leaves, changed feeding-relating components in the serum and feeding behavior in rats2008
Author(s)
Yamada, T., Nishimura, Y., Sakurai, T., Terashima, T., Okubo, T., Juneja, L. R., Yokogoshi, H.
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Journal Title
Biosci. Biotechnol. Biochem. 72(5)
Pages: 1352-1355
Peer Reviewed
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[Journal Article] Role of estrogen receptors and aromatase on brain protein synthesis rates in ovariectmized female rats fed genistein.2008
Author(s)
Lyou, S, Kawano, S., Yamada, T., Okuyama, S., Terashima, T., Hayase, K., Yokogoshi, H.
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Journal Title
Nutr. Neurosci. 11(4)
Pages: 155-160
Peer Reviewed
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