2010 Fiscal Year Self-evaluation Report
Resistant starch type-4 (RS-4) as dietary fiber source : Evaluationand mechanism of nutritional and physiological function of RS-4
Project/Area Number |
20380077
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
|
Research Institution | Ehime University |
Principal Investigator |
EBIHARA Kiyoshi Ehime University, 農学部, 教授 (90036492)
|
Project Period (FY) |
2008 – 2011
|
Keywords | レジスタントスターチ-タイプ4(加工澱粉) / 消化性 / エネルギー値 / 耐糖能グリセミックインデクッス / 消化管ホルモン / 消化管免疫 |
Research Abstract |
(1)レジスタントスターチ・タイプ4(RS-4)の栄養・生理機能について検討し、食物繊維としての位置付けおよび役割を明らかにする。 (2)RS-4の物理的および化学的特性と栄養・生理機能の関係について明らかにする。 上記の2項日を達成することにより、新規機能性食品の開発を目指す。
|
Research Products
(20 results)