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2011 Fiscal Year Final Research Report

Resistant starch type-4(RS4) as dietary fiber : evaluation of nutritional and physiological function of RS4

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 20380077
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionEhime University

Principal Investigator

EBIHARA Kiyoshi  愛媛大学, 農学部, 教授 (90036492)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) KISHIDA Taro  愛媛大学, 農学部, 准教授 (80304658)
Project Period (FY) 2008 – 2011
Keywordsレジスタントスターチ・タイプ4(加工デンプン) / 血糖値 / インスリン / 消化性 / 発酵性 / 消化管ホルモン / 消化管免疫
Research Abstract

Resistant starch type 4 is modified starch and is used for various kinds of processed foods. In this study, it is examined the effects of RS4 on digestibility, fermentability, blood glucose and insulin responses, insulin resistance in genetically diabetic mice, and gastrointestinal immunity. The effect of RS4 on digestibility, fermentability and blood glucose and insulin responses were affected by the kind and degree of substitution of RS4. RS4 retarded the development of insulin resistance in a type 2 diabetes model mice. RS4 promoted secretion of IgA in the small intestine and cecum. From the results of this study, it became clear that metabolism and gastrointestinal immunity are affected by RS4, and then that RS4 is a useful material for the development of low energy food.

  • Research Products

    (24 results)

All 2011 2010 2009 2008 Other

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (13 results) Book (1 results) Remarks (5 results)

  • [Journal Article] Digestibility, fermentability, and energy value of highly cross-linked phosphate tapioca starch in men2011

    • Author(s)
      Tachibe M, Ohga H, Nishibata T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 76(6) Pages: 152-155

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Resistant starch type 4, cross-linked phosphate starch and hydroxypropyl distarch phosphate attenuate rapid glycemic response in men2010

    • Author(s)
      Tachibe M, Oga H, Nishihata T and Ebihara K.
    • Journal Title

      Jpn Pharmacol Ther.

      Volume: 38(8) Pages: 731-736

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Evaluation of nondigested carbohydrates in hydroxypropylated tapioca starch2010

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Nishihata T, Tashiro K, Kishida T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 75(1) Pages: 1-4

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] High-hydroxypropylated tapioca starch improves insulin resistance in genetically diabetic KKAy mice2009

    • Author(s)
      Kato R, Tachibe M, Sugano S, Kishida T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 74(1) Pages: 89-96

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Hydroxypropylated tapioca starch retards the development of insulin resistance in KKAy mice, a type 2 diabetes model, fed a high-fat diet2009

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Sugano S, Kishida T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 74(7) Pages: 232-236

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] リン酸架橋デンプンの消化性2011

    • Author(s)
      内田乃利旭, 他
    • Organizer
      第30回日本農芸化学会中四国支部講演会
    • Place of Presentation
      岡山大学
    • Year and Date
      2011-05-21
  • [Presentation] リン酸架橋デンプン(DP)のin vivo消化性は架橋度に影響される2011

    • Author(s)
      内田乃利旭, 他
    • Organizer
      第65回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2011-05-14
  • [Presentation] Resistant starch-type 4含有食品の安全性と生理効果2010

    • Author(s)
      立部誠, 他
    • Organizer
      第15回日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Year and Date
      2010-11-22
  • [Presentation] RS4の消化性は飼料澱粉の食餌歴に影響される2010

    • Author(s)
      内田乃利旭, 他
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知女子大学永国寺キャンパス
    • Year and Date
      2010-11-07
  • [Presentation] 化学修飾デンプンの生理作用は修飾方法に影響される2010

    • Author(s)
      樫原彩, 他
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知女子大学永国寺キャンパス
    • Year and Date
      2010-11-07
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンが消化管ホルモン応答に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      結石倫世, 他
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知女子大学永国寺キャンパス
    • Year and Date
      2010-11-07
  • [Presentation] ハイアミロースコーンスタチ、ヒドロキシプロピルハイアミロースの栄養生理効果に関する研究2009

    • Author(s)
      大川佑治, 他
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部、日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部、日本食品科学工学会西日本支部、2009年度合同支部大会
    • Place of Presentation
      琉球大学
    • Year and Date
      2009-10-31
  • [Presentation] Resistant starch-type4の発酵性とカロリー評価2009

    • Author(s)
      立部誠, 他
    • Organizer
      第14回日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      国立健康・栄養研究所
    • Year and Date
      2009-10-22
  • [Presentation] Resistant starch-type4がヒト血糖値に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      大賀浩史, 他
    • Organizer
      第14回日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      国立健康・栄養研究所
    • Year and Date
      2009-10-22
  • [Presentation] II型糖尿病モデルラット(KKAyマウス)の耐糖能に対するHPSの作用。高脂肪食における検討2009

    • Author(s)
      大川佑治, 他
    • Organizer
      第14回日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      岐阜大学
    • Year and Date
      2009-10-22
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンの耐糖能改善効果の要因。Gastric Emptying消化管ホルモンの経時応答2008

    • Author(s)
      加藤良, 他
    • Organizer
      第13回日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      国立健康・栄養研究所
    • Year and Date
      2008-11-22
  • [Presentation] リン酸架橋澱粉の脂質代謝に及ぼす架橋度の影響2008

    • Author(s)
      大川佑治, 他
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第22回講演会
    • Place of Presentation
      鳥取大学
    • Year and Date
      2008-09-13
  • [Presentation] Hydroxypropyl starch(HPS)の消化性と耐糖能に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      加藤良, 他
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      女子栄養栄養大学坂戸キャンパス
    • Year and Date
      2008-05-03
  • [Book] レジスタントスターチ-タイプ4と低エネルギー食品、「ルミナコイド研究のフロンティア」2010

    • Author(s)
      海老原清
    • Total Pages
      280
    • Publisher
      建帛社(海老原清、早川享志、奥恒行編集)
  • [Remarks] 海老原清:加工でん粉の生理機能評価と利用技術、「新規レジスタントスターチ(加工デンプン)の化学と生理機能」、食品ニューテクノロジー研究会、2009年10月27日、(日東紡ビル)

  • [Remarks] 海老原清:大学発産業界行、シーズ(研究成果)探報vol.30、「消化されないデンプン:低エネルギー食品への応用と展開」月刊愛媛ジャーナル、84-86(2009)

  • [Remarks] 海老原清:「新規レジスタントスターチ(加工デンプンの)化学と生理機能」食糧新聞、20091125日

  • [Remarks] 海老原清:レジスタントスターチ、第21回食品ハイドロコロイドシンポジウム、20100521、(日本教育会館)

  • [Remarks] 海老原清:「消化されないデンプン:低エネルギー食品への応用と展開」、愛媛大学発産業界行、シーズ(研究成果)探報2、16-19(2011)

URL: 

Published: 2013-07-31  

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