2022 Fiscal Year Final Research Report
Expression mechanism of health promotion effect between tannin derived from dried persimmon and intestinal bacteria.
Project/Area Number |
20K11638
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kio University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
菊崎 泰枝 奈良女子大学, 生活環境科学系, 教授 (60291598)
松村 羊子 畿央大学, 健康科学部, 教授 (80412154)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 干し柿 / タンニン / 抗酸化性 / 腸内細菌 / Ⅰ型糖尿病 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, it was speculated that a species bacteria belonging to the phylum Bacteroidetes degrades tannins in the non-extractable fraction of dried persimmons (NEP) to produce low-molecular-weight antioxidants. Furthermore, administration of NEP to type I diabetic rats showed a significant increase in hepatic oxygen radical absorptive capacity (ORAC) and improvement of hepatic antioxidant enzymes such as superoxide dismutase, catalase, and glutathione peroxidase. A significant suppression of cross-sectional area reduction of extensor digitorum longus (EDL) muscle fibers was also observed. These results presume that the tannins contained in NEP ameliorate type I diabetic status.
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Free Research Field |
食品生化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
これまでの研究において、植物性食品の機能性成分は主として可溶性画分に焦点があてられてきた。本研究では干し柿の不溶性画分に含まれるタンニンに着目し、機能性の発現に腸内細菌が関与する可能性を見いだすとともに、Ⅰ型糖尿病の病態を改善する効果を示す有益なデータを得た。これまでタンニンは防水剤、防腐剤、清酒製造の清澄剤などに利用されているが、食品成分として健康増進効果を評価した研究は極めて少ない。本研究の成果より、タンニンの機能性により注目が集まり研究が広がることによって、国民の健康増進に寄与することが期待される。
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